Żniwa na sucho chronią przed listerią

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (bea) | redakcja@agropolska.pl
11-07-2015,13:15 Aktualizacja: 11-07-2015,13:28
A A A

Deszcze oraz sztuczne nawadnianie pól stwarzają dobre warunki dla rozwoju chorobotwórczych bakterii Listeria monocytogenes. Dlatego plony najlepiej zbierać po upływie doby, gdy rośliny obeschną - dowodzą badania naukowców z Cornell University.

Badania opublikowane w „Applied and Environmental Microbiology” wskazują, że w celu ochrony konsumentów przed chorobami przenoszonymi drogą pokarmową, rolnicy po deszczu lub nawadnianiu pól powinni wstrzymać się ze zbiorami przez 24 godziny. Bakteria Listeria monocytogenes może wywołać u człowieka śmiertelnie niebezpieczne zapalenie opon mózgowych, a w przypadku kobiet ciężarnych - poronienie. Wstrzymanie się ze zbiorami zmniejsza ryzyko spożycia bakterii przez konsumentów.

Użyłeś czystego materiału siewnego? Sprawdź efekty na polu

Obecnie na polach bardzo łatwo zaobserwować jakiej jakości materiał siewny pszenicy ozimej rolnicy wykorzystali do siewu. Konkretnie czy był zanieczyszczony innymi gatunkami zbóż, czy też nie. Do zanieczyszczenia dochodzi najczęściej podczas...

W rozpowszechnianiu się listerii odgrywają rolę także uształtowanie terenu oraz bliskość zbiorników wodnych. Naukowcy zbadali różne lokalizacje w stanie Nowy Jork i odkryli, że bezpośrednio po deszczu lub nawadnianiu szanse znalezienia bakterii Listeria zwiększały się 25 razy. Po 24 godzinach, gdy pola wyschły, bakterie obumierały i poziom zagrożenia spadał niemal do stanu przed deszczem lub nawadnianiem.

Brak deszczu to poważne straty. Susza zamiesza na rynku zbóż

Tegoroczny maj przyniósł bardzo niewiele deszczu w całej zachodniej połowie kraju. Suma opadów sięgała tam zaledwie 20 mm. Dla porównania na wschodzie i południowym wschodzie spadło znacznie więcej deszczu, jednak stało się to...

Naukowcy z Cornell chcą, aby ich wnioski płynące z ich odkrycia stały się częścią obowiązującego prawa. „Badania mają pomóc podmiotom rządowym we wprowadzaniu regulacji, które uczynią pożywienie w pełni bezpiecznym dla konsumentów” – mówi Daniel Weller, doktorant kierujący zespołem badawczym.

Zespół może pochwalić się pierwszymi sukcesami. Dzięki ich odkryciom Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zaproponowała wprowadzenie zasad pozwalających rolnikom na odczekanie okresu doby po deszczach lub nawadnianiu pól. To jeden z kroków mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywieniowego obywateli.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu