Sękacz z Puszczy Rominckiej na liście produktów tradycyjnych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Marcin Boguszewski PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-10-2020,13:50 Aktualizacja: 27-10-2020,13:57
A A A

Na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisany został sękacz z Puszczy Rominckiej. Figuruje już na niej 47 regionalnych przysmaków z woj. warmińsko-mazurskiego.

Jak zaznaczono w opisie produktu na stronie ministerstwa, jest to ciasto o stożkowatym kształcie, z charakterystycznymi wypustkami przypominającymi sęki, w którego przekroju widoczne są brązowe paski, co przypomina słoje drzewa.

Lista Produktów Tradycyjnych, ministerstwo rolnictwa, przysmaki regionalne, porter warmiński

Porter warmiński na liście produktów tradycyjnych

Piwo porter warmiński zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - poinformował urząd marszałkowski w Olsztynie. Figurują na niej już 34 regionalne przysmaki z woj. warmińsko-mazurskiego. Porter...

Zwykle wypiekane są sękacze o wysokości ok. 50 cm, ale rozmiary zależą od ilości składników użytych do przygotowania ciasta - tyle, ile centymetrów wysokości ma mieć, tyle samo trzeba użyć jaj.

Sękacza jest w smaku lekko słodki i wilgotny. Składnikiem, który wyróżnia sękacz z Puszczy Rominckiej, jest dodatek aromatu arakowego.

Jak przypomniano, tradycja wypieku sękacza sięga prastarych czasów. Obecnie jest ciastem charakterystycznym dla wschodniej części Polski, które utrwaliło się w lokalnej tradycji kulinarnej. Pojawia się na stołach podczas uroczystości rodzinnych i świąt. Jest ceniony ze względu na walory smakowe, wygląd i trwałość.

Wydarzeniem promującym sękacze z Puszczy Rominckiej jest Święto Sękacza, które odbywa się od kilkunastu lat latem w Żytkiejmach.

Na listę produktów tradycyjnych jest wpisywana żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu.

Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje ministerstwo rolnictwa, a lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej resortu.

Obecnie zarejestrowane jest na niej ponad 1,9 tys. produktów, z czego 47 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy regionów. Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu