Przybywa producentów ekologicznych. Znamy oficjalne dane za 2021 rok

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Piotr Nowak PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-06-2022,12:20 Aktualizacja: 22-06-2022,12:30
A A A

W latach 2004-2021 liczba producentów ekologicznych w Polsce zwiększyła się z blisko 3,8 tys. do 21,7 tys. - poinformowała Małgorzata Waszewska z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Podczas posiedzenia senackiej komisji rolnictwa i rozwoju wsi w Lublinie przedstawicielka IJHAR-S zaprezentowała pierwsze oficjalne dane dotyczące stanu rolnictwa ekologicznego w Polsce w 2021 r.

żywność ekologiczna, rolnictwo ekologiczne, Zielony Ład, Kamil Rabenda

Polacy kupują coraz więcej żywności ekologicznej. Rosnąca inflacja to zmieni?

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych. To stanowi tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego, jednak od kilku lat oba wskaźniki rosną w dwucyfrowym tempie. Rozwoju tego segmentu nie...

Poinformowała, że w latach 2020-2021 r. liczba producentów ekologicznych zarejestrowanych w Polsce wzrosła o 7,5 proc. (z 20,2 tys. do 21,7 tys. podmiotów). Dla porównania w 2004 r. zarejestrowanych ich było prawie 3,8 tys.

Najwięcej producentów ekologicznych jest w województwach: warmińsko-mazurskim (3,5 tys.), podlaskim (3,4 tys.) i mazowieckim (2,8 tys.), natomiast najmniej w opolskim (87), śląskim(225) i kujawsko-pomorskim (489).

- Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła prawie o 8 proc. w porównaniu do 2020 r. - powiedziała Waszewska. Doprecyzowała, że łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych poszła w górę z 509 tys. ha do 549 tys. ha.

Największą powierzchnię miały gospodarstwa w województwach: warmińsko-mazurskim (114 tys. ha), zachodniopomorskim (109 tys. ha) i podlaskim (60 tys.), natomiast najmniejszą w opolskim (2,6 tys. ha), śląskim (3,7 tys. ha) i małopolskim (7,9 tys. ha).

Waszewska poinformowała, że w 2021 r. gospodarstwa ekologiczne wytworzyły 313 tys. ton zboża, 200 tys. ton owoców i orzechów, 722 tys. sztuk drobiu, 309 tys. hl mleka krowiego i 26,4 mln jaj.

- Liczba producentów zwiększa się. Także w tym roku jest bardzo dużo nowych zgłoszeń producentów ekologicznych, więc możemy spodziewać się, przynajmniej w tym najbardziej podstawowym ujęciu liczbowym, rozwoju rolnictwa ekologicznego - podsumowała przedstawicielka IJHAR-S.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu