Producenci żywności liczą na długoterminowe kontrakty

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Tomasz Augustyniak PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-06-2020,10:40 Aktualizacja: 09-06-2020,10:43
A A A

Ponad 40 kontenerów z polską żywnością przypłynie w najbliższych miesiącach do Singapuru. Zawarte umowy opiewają na około 5 mln zł, eksperci zaś widzą szanse na długoterminowe kontrakty.

Singapur sprowadza z zagranicy 90 proc. konsumowanych tam produktów spożywczych, a w wyniku pandemii Covid-19 boryka się z zakłóceniami w łańcuchach dostaw.

mleko, przetwory mleczne, nabiał, serwatka, mleko w proszku, żywiec, jaja, mięso wieprzowe, Japonia, eksport żywności

Żywność z Polski dalej będzie trafiać do Japonii

Mleko i jego przetwory dalej będą trafiać na japoński rynek. Po blisko rocznych negocjacjach polskie służby weterynaryjne uzgodniły świadectwa weterynaryjne dla tych produktów. Służby weterynaryjne, jak podaje TVP 1, pracują nad kolejnymi...

Odkąd w połowie kwietnia Singapore Food Agency (SFA) - instytucja zajmująca się bezpieczeństwem żywnościowym - ogłosiła, że poszukuje nowych dostawców produktów rolnych, kontrakty z tamtejszymi dystrybutorami podpisało siedem polskich firm.

Pierwsza partia jajek dopłynęła do miasta-państwa w piątek, a kolejne ładunki żywności z Polski są spodziewane od czerwca do sierpnia.

Oprócz 240 ton jaj, dostawy obejmą także m.in. blisko 700 ton mrożonych warzyw, ryby oraz niewielkie partie czekoladek i napojów.

"To kolejny krok w staraniach Singapuru o dywersyfikację źródeł zaopatrzenia i wzmocnienia elastyczności naszych zasobów żywności" - skomentował na Facebooku Chan Chun Sing, minister handlu i przemysłu. Zasugerował, że globalne zakłócenia w zaopatrzeniu mogą potrwać przez długi czas.

29 maja Polska i Singapur podpisały wspólne oświadczenie, w którym deklarują, że w odpowiedzi na trwającą pandemię zagwarantują szybszy przepływ towarów, co w praktyce ma pomóc Singapurowi w zagwarantowaniu sobie dostępu do podstawowych produktów.

Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, ceny żywności, epidemia koronawirusa, warzywa i owoce, mieso i wędliny

Sieci handlowe odpierają zarzuty. Wzrost cen żywności niezależny od nas

Wzrost cen żywności wywołały czynniki niezależne od sieci handlowych - oświadczyła Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji. Wskazała, że sieci handlowe utrzymały marże na poziomie sprzed pandemii. "W przestrzeni publicznej pojawiła się debata...

Eksperci oceniają, że w najbliższych miesiącach szanse na zawarcie umów z singapurskimi importerami będzie miało więcej polskich przedsiębiorstw.

"Mamy do czynienia z otwarciem rynku, wiele zamówień jest obecnie w toku. Liczymy, że będzie to początek cyklicznych dostaw" - powiedziała Magdalena Smolak, szefowa biura Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH) w Singapurze.

"Przedsiębiorcy wykorzystali bardzo dobry moment na wejście na singapurski rynek. Wszystkie firmy mają potencjał na osiągnięcie cykliczności dostaw. Największy - producenci towarów najbardziej pożądanych, czyli jajek stołowych, mrożonych warzyw i drobiu" - tłumaczy Anna Tukalska, menedżer ds. rozwoju w singapurskim biurze PAIH.

Polscy eksporterzy mięsa liczą na złagodzenie restrykcyjnych singapurskich przepisów sanitarnych wprowadzonych w związku z afrykańskim pomorem świń i ptasią grypą.

Wymogi monitoringu zdrowia zwierząt we wszystkich zakładach są dla nich zbyt drogie i czasochłonne, padają więc propozycje zastąpienia ich tzw. regionalizacją: zasadą, że eksport będzie możliwy bez uciążliwych kontroli od pewnej odległości od miejsc, w których zwierzęta chorowały.

Według danych GUS w 2019 roku obroty handlowe z Singapurem wyniosły 821,8 mln dolarów - wzrost o 4,7 proc. po trzech latach spadków. Jeszcze w 2015 roku wartość polsko-singapurskiego handlu sięgała 1,9 mld dolarów.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement