Polacy coraz chętniej kupują świeże ryby

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
24-08-2016,9:50 Aktualizacja: 24-08-2016,10:05
A A A

W skali roku polskie gospodarstwa domowe przeznaczają na zakup ryb świeżych ponad 1,4 miliarda złotych. W porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku kwota ta wzrosła o ponad 6 proc.

W podobnym tempie rośnie wolumen zakupów tej kategorii. W ciągu ostatnich 12 miesięcy osiągnie on poziom 66,5 mln kg - wynika z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK.

87 proc. polskich gospodarstw domowych przynajmniej raz w roku kupuje świeże ryby. Warto przy tym zauważyć, że przeciętny nabywca wrzuca około pół kilograma ryb do swojego koszyka i czyni tak rzadziej niż raz na miesiąc, zwykle 10 razy w roku, płacąc za ten zakup blisko 11 zł.

hodowcy ryb, karp, pstrąg, jesiotr, Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie

Karp wciąż "królem" wśród ryb na wigilijnym stole

Na polskim stole wigilijnym wciąż króluje karp, choć coraz częściej sięgamy także po inne gatunki ryb: sandacza, pstrąga, szczupaka a nawet suma afrykańskiego. 90 procent sprzedaży karpia odbywa się w grudniu. Jak podał PAP prof. dr hab....
Trudno przy tym stwierdzić, którzy producenci są liderami na tym rynku, gdyż zaledwie 20 proc. kupowanych artykułów w tej kategorii stanowią produkty pakowane fabrycznie.

Biorąc pod uwagę miejsce zakupu, najwięcej ryb świeżych kupowanych jest w hipermarketach i supermarketach, które łącznie odpowiadają za blisko 35 proc. rynku w ujęciu ilościowym. Na handel tradycyjny przypada około 34 proc. wolumenu sprzedaży, z czego 19 proc. przypada na sklepy specjalistyczne.

Z roku na rok ten kanał zakupów traci jednak udziały na rzecz dyskontów, gdzie obecnie kupujemy 22 proc. ryb świeżych. Gatunkami najszybciej zyskującymi na popularności są pstrąg i łosoś.

Analizowana kategoria obejmuje ryby świeże, które po złowieniu nie zostały poddane procesowi jakiegokolwiek przetworzenia oraz ryby wędzone i marynowane.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu