Kiełbasa "od chłopa" na widelcu inspektorów. Co znaleźli w środku?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
13-11-2020,9:05 Aktualizacja: 13-11-2020,9:52
A A A

Kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych - głównie kiełbas - przeprowadziła w II kwartale tego roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Objęła ona 128 producentów.

Co godne podkreślenia, w zakresie cech organoleptycznych nie stwierdzono nieprawidłowości w żadnej z 224 partii wyrobów, które trafiły pod lupę kontrolerów.

Gorzej było jeśli chodzi o parametry fizykochemiczne. Sprawdzono je w 198 partiach, z czego 49 zakwestionowano (24,7 proc.).

sanepid, jakość wędlin, pisz, ełk

Wędliny miały być świeże i pachnące, a ich jakość zagrażała konsumentom

Policja z Pisza (woj. warmińsko-mazurskie) skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu, które sprzedawało swojskie wędliny. W ocenie służb sanitarnych jakość wyrobów zagrażała życiu i zdrowiu konsumentów. Wyroby...

Stwierdzone uchybienia dotyczyły m.in. niedeklarowanych składników (surowca mięsnego, fosforanów, skrobi) i niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej.

"Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 328 partii, z czego w 70 stwierdzono nieprawidłowości (21,3 proc.)" - podaje IJHAR-S.

Dotyczyły one między innymi:

- podawania w nazwie określeń typu "wiejska" czy "od chłopa" przy stosowaniu aromatów i przetworzonych surowców;

- braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym;

- braku lub podania niewłaściwej informacji dotyczącej procentowej zawartości składników i wartości odżywczej;

- braku informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania,

- nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki).

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu