Izba Zbożowo-Paszowa: jesteśmy w połowie żniw. Na ten moment można je określić jako udane
Tegoroczne żniwa na ten moment można określić jako udane, obecnie jesteśmy w ich połowie - skomentowała dla PAP prezes Izby Paszowo-Zbożowej Monika Piątkowska.
Tegoroczne żniwa na ten moment można określić jako udane, obecnie jesteśmy w ich połowie - skomentowała dla PAP prezes Izby Paszowo-Zbożowej Monika Piątkowska.
Monika Piątkowska, prezes Izby Paszowo-Zbożowej zauważyła, że zbliżamy się do połowy tegorocznych żniw.
"Oceniamy, że zbliżamy się do półmetka żniw. Plony zbóż osiągane przez rolników na południu kraju są wysokie i zbieranego ziarna w masie jest sporo. Jeśli chodzi o jakość pszenicy to widzimy, że ziarno co do zasady charakteryzuje się niezłą liczbą opadania i gęstością". Dodała jednak, że potwierdzają się doniesienia o niskiej zawartości białka w pszenicy, często spadająca poniżej 10 proc.
Żniwa na finiszu. W tym regionie rolnicy zebrali z pól ponad 80 proc. zbóż
"Zarówno krajowe, jak i europejskie prognozy są zbieżne z naszymi wcześniejszymi przewidywaniami, w których wskazywaliśmy, że tegoroczne zbiory także będą udane. W sezonie 2023/24 zbiory zbóż w Polsce wyniosą ok. 34,2 mln ton (wobec 35,3 mln ton w poprzednim sezonie)" - skomentowała tegoroczne zbiory w porównaniu z zeszłorocznymi.
Specjalistka wspomniała jednak o obecnej sytuacji meteorologicznej i jej wpływie na zbiory.
"Warunki pogodowe dla przebiegu żniw mają krytyczne znaczenie. W ostatnim czasie nawracające opady deszczu spowodowały w większości kraju spowolnienie prac żniwnych, powodując obawy o jakość ziarna. Obserwowana w ostatnich kilku dniach sucha i słoneczna pogoda daje jednak nadzieję na przyspieszenie prac żniwnych".
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Prezydent do premiera ws. umowy z Mercosur: trzeba budować mniejszość blokującą, a nie gadać!
-
Raport: spadło poparcie dla funkcji produkcyjnych wsi
-
Przedświąteczne kontrole karpia. Polska jest liderem jego produkcji
-
Rolnicy obwiniani za ceny żywności. KRIR: na etykietach powinny być koszty surowców
-
OOPR wzywa rolników do wielkiego protestu przeciw umowie z Mercosur. "Piłka wciąż w grze"
-
Zboże, ziemniaki, żywiec – tak płacono za produkty rolne w listopadzie
-
Odpady na polach. Tworzywa rozrzucano maszynami rolniczymi
-
Rolnicy gotowi na prowadzenie rachunkowości w gospodarstwach?
-
Ziemniaki i buraki – ile zebrano z pól w tym roku?
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku