Europosłanka znów atakuje. Przemysł mleczarski to cierpienie zwierząt
Jeśli UE naprawdę zamierza zrealizować cele Green Deal, to musi przestać dotować przemysłowe rolnictwo i blokować rozwój branży roślinnej. Przemysł mleczarski przyczynia się do cierpienia zwierząt - przekonuje europosłanka Sylwia Spurek.
Sylwia Spurek, była zastępczyni rzecznika praw obywatelskich, a dzisiaj europosłanka frakcji Zielonych kolejny raz zabrała głos w kwestii rolnictwa. Tym razem na jej celowniku znalazło się mleczarstwo.
Powiązała tą gałąź rolnictwa z mającym być wdrażanym Europejskim Zielonym Ładem i kwestią dobrostanu zwierząt.
Minister Puda strofuje europosłankę Spurek w sprawie "piątki"
"Jeśli UE naprawdę zamierza zrealizować cele Green Deal, to musi przestać dotować przemysłowe rolnictwo oraz blokować rozwój branży roślinnej. Przemysł mleczarski przyczynia się do cierpienia zwierząt, jak i szkodzi środowisku" - napisała na Twitterze kontrowersyjna europosłanka.
Według niej, trzeba najwyraźniej zamykać przedsiębiorstwa związane z mleczarstwem.
"Reklamowe bajki branży mleczarskiej coraz mniej skuteczne. Coraz więcej świadomych i etycznych konsumentów/tek, coraz więcej świadomych i etycznych firm, którym należy się wsparcie ze strony państwa. Te, które szkodzą, muszą przejść do historii" - wskazała Spurek w kolejnym wpisie w odniesieniu do informacji, że aż dwa razy więcej produktów debiutujących na polskim rynku oznaczonych było jako roślinne lub wegańskie.
Jak podkreśliła, podczas dyskusji na jednej z komisji dyrektor Europejskiej Agencji Środowiska określił funkcjonujący system produkcji żywności "niebem dla wirusów".
"A tymczasem niedawno PE zagłosował za dalszym dotowaniem hodowli przemysłowej, która szkodzi" - zaznaczyła europarlamentarzystka.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Rolnicy obwiniani za ceny żywności. KRIR: na etykietach powinny być koszty surowców
-
OOPR wzywa rolników do wielkiego protestu przeciw umowie z Mercosur. "Piłka wciąż w grze"
-
Zboże, ziemniaki, żywiec – tak płacono za produkty rolne w listopadzie
-
Odpady na polach. Tworzywa rozrzucano maszynami rolniczymi
-
Rolnicy gotowi na prowadzenie rachunkowości w gospodarstwach?
-
Ziemniaki i buraki – ile zebrano z pól w tym roku?
-
Wywrócony ciągnik blokował drogę
-
Raport: co piąty rolnik rozważa zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego
-
IJHARS po kontroli mięs i serów: 40 proc. sklepów sprzedaje towar z nieprawidłowościami
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku