Bezpieczeństwo żywnościowe coraz bardziej zagrożone

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-05-2022,12:20 Aktualizacja: 10-05-2022,12:30
A A A

Polska oczekuje zaangażowania FAO w zakresie analiz i propozycji rozwiązań dotyczących wsparcia rolnictwa w Ukrainie - powiedział Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa.

Szef resortu spotkał się z Qu Dongyu, dyrektorem generalnym FAO, który składa wizytę w Polsce w związku z 33. Sesją Regionalnej Konferencji FAO dla Europy. Podczas spotkania w MRiRW rozmawiano o współpracy Polski z FAO.

Henryk Kowalczyk, ceny żywności, walka z inflacją, ceny energii i gazu, dopłaty do nawozów

Kowalczyk: spadek inflacji nie musi oznaczać tańszej żywności

Stabilizacja w obszarze inflacji nie jest równoznaczna ze spadkiem cen. Ceny wcale nie muszą maleć, jeśli inflacja spadnie lub się zatrzyma - przekonuje Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa. Szef resortu w wywiadzie dla "Super...

Poruszono kwestie realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju Agendy 2030 oraz światowego bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie w kontekście agresji Rosji na Ukrainę.

- Spotykamy się w trudnym czasie dla realizacji ambitnych celów, które postawiliśmy sobie w procesie realizacji Agendy 2030 jako społeczność międzynarodowa. Procesy transformacji systemów żywnościowych w kierunku bardziej zrównoważonych są zagrożone w wyniku pandemii COVID-19 i wzrostu cen środków produkcji, a agresja Rosji na Ukrainę to kolejny czynnik zagrażający światowemu bezpieczeństwu żywnościowemu - zwrócił uwagę Kowalczyk.

Podkreślił, że Polska oczekuje zaangażowania FAO w zakresie analiz i propozycji rozwiązań dotyczących wsparcia rolnictwa w Ukrainie oraz łagodzenia niekorzystnych skutków wojny dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego, zgodnie z mandatem FAO.

bezpieczeństwo żywnościowe, wojna w Ukrainie, Henryk Kowalczyk

Produkujemy dużo więcej żywności niż spożywamy

Nie ma dla naszego kraju żadnego zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego co do ilości - zapewnił ponownie Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa. Dodał, że wynika to z faktu, że produkujemy dużo więcej niż spożywamy. - Nawet biorąc pod uwagę ponad 2...

Dongyu stwierdził z kolei, że światowe bezpieczeństwo żywnościowe było zagrożone już przed pandemią COVID-19, a wzrost cen środków produkcji i wojna w Ukrainie dodatkowo pogorszyły sytuację. Zwrócił uwagę na rolę Polski jako znaczącego producenta żywności w działaniach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w regionie.

Kowalczyk zadeklarował gotowość do współpracy z FAO na rzecz przeciwdziałania skutkom wojny w Ukrainie dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego. Polska przedstawiła także priorytety w realizacji celu zrównoważonego rozwoju nr 2, "zero głodu" zaznaczając, że będzie starała się, aby pandemia i efekty wojny w Ukrainie nie pogorszyły warunków realizacji tych założeń.

- Bezpieczeństwo żywnościowe trzeba postawić na równi z bezpieczeństwem obronnym i energetycznym – zaznaczył z kolei Janusz Wojciechowski, komisarz UE ds. rolnictwa. Zapewnił, że wojna w Ukrainie nie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu w UE które ma silne podstawy bowiem kraje członkowskie są największym na świecie eksporterem żywności.

Polityk podkreślił jednocześnie, że w długim wymiarze czasu bezpieczeństwo żywnościowe trzeba budować na zrównoważeniu produkcji rolniczej. - Prowadzeniu jej z szacunkiem dla środowiska, bez eksploatacji ziemi ponad miarę, z troską o glebę. Wszystkie praktyki korzystne dla środowiska muszą być kontynuowane - przekonywał.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu