Banki Żywności walczą z marnowaniem jedzenia. Jest wiele do zrobienia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Centrum Prasowe PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-10-2017,12:45 Aktualizacja: 16-10-2017,13:00
A A A

35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza się im wyrzucać żywność. W koszu lądują przede wszystkim pieczywo i wędliny. Najczęstszą tego przyczyną jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Żywności.

Z październikowych badań Kantar MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.), a także jogurty (16 proc.).

głód na świecie, niedożywione dzieci, głodujące dzieci, Polska Akcja Humanitarna, Światowy Dzień Żywności

Dziś Światowy Dzień Żywności. Setki milionów ludzi nie mają co jeść

Spośród ponad 800 mln ludzi cierpiących z powodu głodu na świecie, aż 60 proc. żyje w strefach zbrojnego konfliktu - podkreśla Polska Akcja Humanitarna. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji PAH, która...

Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są natomiast: przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.), czy zbyt duże zakupy (15 proc.).

- Cieszy fakt, iż od kilku lat Polacy nie deklarują, że marnują więcej. Jednak dane te mobilizują nas do jeszcze bardziej wytężonej pracy na rzecz edukacji społeczeństwa, jak nie marnować jedzenia -  Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. - Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności - ujawnia dr inż. Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji FPBŻ.

Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów. Banki Żywności ponawiają apel do dyrektorów szkół, aby wydłużyć przerwę obiadową do 30 minut.

Edukacja społeczeństwa powinna być skierowana równolegle do dzieci i dorosłych. Dlatego w ramach projektu EFFECT, finansowanego ze środków Erasmus Plus przygotowano grę rodzinną.
 
Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 30 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne lub konferencje. Partnerem strategicznym obchodów jest sieć handlowa Lidl, który od lat wspiera inicjatywy podejmowane na rzecz walki ze zjawiskiem marnowania żywności.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu