ASF. RPO pyta o konserwy dla wojska i więzień

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
20-07-2018,9:30 Aktualizacja: 20-07-2018,9:41
A A A

Czy pochodzące ze stref zagrożonych wirusem ASF konserwy z mięsem świń były poddane wewnętrznej kontroli jakości? - pyta MON i Służbę Więzienną Stanisław Trociuk, zastępca rzecznika praw obywatelskich (RPO).

Wystąpienia do Mariusza Błaszczaka, ministra obrony narodowej oraz gen. Jacka Kitlińskiego, dyrektora generalnego Służby Więziennej to pokłosie informacji w mediach, że konserwy z mięsem z terenów objętych ASF trafiły do wojskowych stołówek i magazynów Agencji Rezerw Materiałowych oraz do Służby Więziennej.

inspekcja weterynaryjna, walka z asf w polsce, główny lekarz weterynarii, paweł niemczuk

Inspekcja Weterynaryjna wzmacnia nadzór nad ASF

Inspekcja Weterynaryjna zwiększa nadzór nad rozprzestrzenianiem się ASF m.in. przez monitoring padłych dzików - poinformował w środę na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii. -...

W dokumentach zastrzegano, że produkty są zgodne z normami prawa żywieniowego i bezpieczne dla konsumentów, co potwierdzono również w specjalnym oświadczeniu producenta.

Trociuk poprosił jednak ministra Błaszczaka o wyjaśnienie, czy zamówione i dostarczone produkty zostały poddane wewnętrznej kontroli jakości. Zwrócił się też o informacje, czy żołnierze są informowani o pochodzeniu mięsa oraz czy informację taką zawiera indywidualna racja żywnościowa (tzw. eska).

Do gen. Kitlińskiego trafiła natomiast prośba o wyjaśnienie, czy produkty poddano wewnętrznej kontroli jakości oraz czy konsumenci są informowani o pochodzeniu mięsa.  

Skąd te pytania? Zastępca RPO przypomina, że ustawa z 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem ASF na terytorium RP przewidziała specjalny tryb udzielania zamówień na produkty żywnościowe pochodzące z miejsc, w których wystąpiła choroba. Przepisy mają na celu przede wszystkim wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenia się wirusa ASF.

wirus asf, ognisko asf, trzoda chlewna, zasady bioasekuracji

ASF. Niestety mamy dwa nowe ogniska pomoru

Główny lekarz weterynarii poinformował o tym, że wirus afrykańskiego pomoru świń dostał się do kolejnych dwóch gospodarstw w województwie lubelskim. Służby weterynaryjne musiały poddać utylizacji 38 świń. Ognisko ASF nr 163 a...

Według ustawy, zgodnie z prawem unijnym i krajowym, dopuszczalna jako całkowicie bezpieczna dla zdrowia ludzi jest produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom oraz ich wprowadzanie na rynek, jeżeli:

  • nie pochodzą z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono chorobę zakaźną zwierząt
  • przy ich produkcji spełniono wymagania określone w przepisach dotyczących m.in. wytwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom

"Mięso pochodzące z takich obszarów przed jego przetworzeniem i wprowadzeniem do obrotu jest poddawane szczegółowym badaniom przez lekarzy weterynarii. Świeże mięso jest też znakowane specjalnym znakiem jakości zdrowotnej. Mięso zdrowych świń, pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami, może być zatem spożywane przez ludzi bez jakiegokolwiek ryzyka, bowiem obowiązujące przy zwalczaniu ASF restrykcyjne wymagania weterynaryjne są bezwzględnie wypełniane przy produkcji i wprowadzaniu na rynek żywności, którą wyprodukowano ze zdrowych zwierząt pochodzących z takich obszarów" - podkreślił jednocześnie Stanisław Trociuk.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu