Ardanowski: żywność jest wysokiej jakości, ale wpadki mogą się zdarzyć

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-03-2019,10:10 Aktualizacja: 13-03-2019,10:16
A A A

- Polska żywność jest wysokiej jakości i nadzór weterynaryjny gwarantuje, że jest bezpieczna, ale przy eksporcie dużej ilości produktów zawsze może wydarzyć się nieprawidłowość - mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

- Jestem absolutnie przekonany, że polska żywność jest wysokiej jakości, ale i bezpieczna, a to są dwie cechy, które często są mylone. - Każda żywność, niezależnie, czy jest bardzo wysokiej jakości czy niższej, musi być bezpieczna i mamy system, który skutecznie to bezpieczeństwo żywności zapewnia - mówi szef resortu.

system kontroli mięsa, audyt komisji europejskiej, nielegalny ubój krów, kalinowo

Bruksela przeprowadzi w Polsce audyt systemu kontroli mięsa

W dniach 25 marca - 4 kwietnia Komisja Europejska przeprowadzi w Polsce audyt polskiego systemu kontroli produkcji mięsa. - Będzie to generalny, szeroki audyt systemu kontroli mięsa, prowadzony nie tylko w rzeźniach - powiedziało PAP źródło...

Zaznaczył, że oczywiście byłoby ogromną naiwnością, jeżeli obraca się milionami ton mięsa, twierdzić, że nic się nie wydarzy np. przy mieszaniu różnych gatunków, w chłodni czy też w transporcie.

- Natomiast absolutnie nieuprawnione i nieadekwatne działania przede wszystkim ze strony niektórych krajów, które jakąś tam swoją politykę handlową realizują - powiedział polityk.  

Minister poinformował, że po wydarzeniach, które dziennikarze śledczy nagłośnili w jednej z ubojni w powiecie Ostrów Mazowiecka zdecydowano o przeprowadzeniu kontroli wszystkich ubojni. W ciągu pierwszych dwóch tygodni kontroli służby weterynaryjne sprawdziły 336, a do końca marca będą skontrolowane wszystkie (w Polsce działa ok. 1 tys. ubojni - PAP).

- Nie potwierdzają się zarzuty (o nieprawidłowościach - PAP), owszem są czasami uchybienia, które nie mają wpływu na jakość żywności i nie zagrażają bezpieczeństwu. Wówczas podejmowane są decyzje administracyjne, również nakładane kary, ale to nie burzy całego systemu - powiedział Ardanowski.

salmonella w wołowinie, Główny Lekarz Weterynarii, kontrola żywności, Główny Inspektorat Sanitarny

Przebadano ponad 400 próbek wołowiny. Salmonelli nie stwierdzono

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowały pod kątem salmonelli ponad 400 próbek mięsa wołowego oraz produktów z niego, przeznaczonych do jedzenia na surowo. Żadna nie została zdyskwalifikowana. Główny Inspektorat...

Inspekcja weterynaryjna kontroluje również wszystkich pośredników handlu zwierzętami. Ponad 400 firm zostało już skontrolowanych.

Tu są duże uchybienia, przede wszystkim dotyczące szybkości zgłaszania przemieszczania się zwierząt do systemu rejestracji i identyfikacji zwierząt (IRZ).

Te nieprawidłowości, jak zapewnił, są eliminowane. - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa natychmiast wdrożyła udostępnienie online wszystkim lekarzem weterynarii nadzorującym ubój i przerób mięsa dostęp do bazy danych. Chodzi o to, żeby mogli w każdej chwili sprawdzić czy badane przez nich zwierzęta są zgłoszone do systemu przemieszczenia, czy są wycofane - tłumaczył szef resortu.

Zapewnił też, że wdrażane są wszystkie zadania, przyjęte do szybkiej realizacji po wizycie unijnych inspektorów.

Ardanowski zauważył, że pojawił się problem salmonelli w wołowinie. Weterynaria sprawdziła 407 próbek, czyli tyle, ile Komisja Europejska w ramach analizy ryzyka określiła dla Polski.

kontrola polskiej wołowiny, jan krzysztof ardanowski, Vytenis Andriukaitis, kontrola rzeźni, nielegalny ubij krów

Długa rozmowa o bezpieczeństwie żywności. Polska realizuje zalecenia KE

- Przedstawiłem unijnemu komisarzowi ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisowi Andriukaitisowi w telefonicznej rozmowie, jakie działania podejmuje Polska w sprawie bezpieczeństwa żywności - poinformował Jan Krzysztof Ardanowski, minister...

- Cieszę się, że w polskich zakładach nie znaleziono przypadku salmonelli, bo nie byłem pewien, czy coś nie wyskoczy. Szczególnie, że gdzieś tam twierdzą, że w polskim mięsie znaleziono salmonellę. Mam pewność, że z zakładów ubojowych i zakładów rozbioru mięsa wychodzi mięso bezpieczne. Czy ono gdzieś w transporcie nie ulegnie zamieszaniu, zanieczyszczeniu (...) nie mam pewności, ale wtedy już odpowiada za to producent, a nie władze państwa - powiedział.  

Resort rolnictwa pracuje nad uszczelnieniem systemu kontroli bezpieczeństwa żywności. - Takie jest oczekiwanie wielu krajów, nie tylko Komisji Europejskiej, żeby przy mięsie mogli działać tylko i wyłącznie państwowi lekarze - wyjaśnił.

Zmiana ustawy jednak, dodał, będzie wymagała dodatkowych etatów dla inspekcji. Według Ardanowskiego będzie to ponad 2 tys., a to nie jest "pstryknięcie palcami, tylko skomplikowana sprawa również zakresie finansów państwa". Ustawa ma być procedowana prawdopodobnie w kwietniu.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu