Żywność nie była tak droga od 50 lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Daniel Zyśk PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-03-2023,9:00 Aktualizacja: 16-03-2023,9:03
A A A

W  ostatnim roku żywność w kraju podrożała średnio o 21 proc., a jajka, mleko oraz masło o ponad 30 proc. Jest to największy wzrost cen podstawowych produktów od lat 50 - podał Szwedzki Urząd Statystyczny.

Od lutego 2022 roku najwięcej (prawie 80 proc.) podrożały por i kalafior, o 54 proc. papryka, a o 48 proc. cukier. - Nawet w porównaniu ze styczniem gwałtownie rosną ceny warzyw. Kalafior przez miesiąc podrożał o 48 proc., pomidory o 38 proc., a papryka o prawie 34 proc. - podkreślił John Eliasson, analityk SCB.

Inflacja w Szwecji w lutym wyniosła 12 proc. wobec 11,7 proc. w styczniu. Według najnowszego badania ośrodka Sifo 30 proc. szwedzkich rodziców z dochodami mniejszymi niż średnia krajowa, samotnie wychowujących dzieci w ostatnim półroczu musiało ograniczyć wydatki na zakup jedzenia i odzieży oraz zajęcia pozaszkolne.

Szwedzi szukają promocyjnych cen żywności, a także rezygnują z zakupu droższych ekologicznych produktów. Ich producenci narzekają na spadek popytu i przechodzą na tradycyjne uprawy. Znacznie wzrosła liczba klientów specjalnych sklepów spożywczych z niższymi stawkami prowadzonych przez organizacje charytatywne.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu