Polskie ryby na świątecznych stołach w Rzymie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-12-2014,8:10 Aktualizacja: 18-12-2014,8:59
A A A
Blisko 300 kg naszych ryb trafi na świąteczne stoły w stolicy Włoch. Potrawy z nich na uroczystą kolację w polskiej parafii w Wiecznym Mieście przygotują także polscy kucharze.
 
Z Kołobrzegu (Zachodniopomorskie) i Rytwian (Świętokrzyskie) ruszyły w środę do Rzymu konwoje z transportem ryb. W specjalnie zapakowanych pojemnikach pojechały do Włoch żywe karpie, filety śledzi, dorszy i troci.
 
Oba konwoje spotkają się pod Rzymem, by wspólnie trafić do polskiej parafii pw. Św. Stanisława Biskupa i Męczennika. Tam w sobotę ma się odbyć polska wigilia dla około 200 gości, w tym polskich dyplomatów i księży oraz uczniów polskiej szkoły. Część potraw ma trafić do Watykanu.
 
W roku ubiegłym 120 żywych karpi z Brzeszcz koło Oświęcimia pojechało do Watykanu. Potrawy z nich przygotowano dla ponad 100 gwardzistów szwajcarskich i ich rodzin. 
- Trafiły też na stoły obu papieży – Benedykta XVI i Franciszka - przypomniał w rozmowie z PAP prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański, współorganizator tegorocznego wyjazdu.
 
- Po ubiegłorocznym sukcesie, polscy rybacy postanowili ponownie zawieźć ryby do Wiecznego Miasta. Oprócz karpi będą to tym razem też ryby z Bałtyku, takie jak śledź i dorsz - powiedział.
 
W tym roku karpie pochodzą z Rytwian w Świętokrzyskiem, gdzie istnieje wieloletnia tradycja ich hodowli. Do transportu dołączy też kilka karpi ze stawów w Brzeszczach, które są już znane i cenione w Rzymie.
 
Przygotowaniem potraw z ryb, które jadą do Rzymu, zajmie się Ryszard Pilecki, szef kuchni jednego z kołobrzeskich hoteli.
 
- Serwowane dania podczas uroczystości to m.in.: smażony na maśle dorsz podany z puree z kalafiora aromatyzowany oliwą truflowa, troć bałtycka serwowana z ogórkami kołobrzeskimi i prawdziwkami, śledź w trzech postaciach - z żurawiną, w śmietanie i z suszonymi pomidorami - wylicza w rozmowie z PAP.
 
Do Rzymu z Kołobrzegu jedzie sześcioosobowa ekipa kucharzy. - Chcemy promować polskie ryby, ponieważ są to wspaniałe smaki i możemy być z nich naprawdę dumni - podkreśla Pilecki.
 
Kulinarną sztukę polskich kucharzu będą mogli poznać też inni mieszkańcy Rzymu. Tysiąc porcji będzie serwowanych w niedzielę po mszy św. w polskim kościele.
 
Inicjatywę zorganizowano m.in. dzięki wsparciu branży rybackiej z Funduszu Promocji Ryb.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu