Pierwsza kiść winogron już zerwana. Prognozy są optymistyczne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Sylwia Wysocka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-08-2021,12:50 Aktualizacja: 03-08-2021,12:54
A A A

We Włoszech rozpoczęło się tegoroczne winobranie. Pierwsza kiść winogron została uroczyście zerwana w winnicy w gminie Monreale na Sycylii.

Najpierw tradycyjnie zbierana jest biała winorośl odmiany Chardonnay. Ten etap uważa się za kluczowy także ze względu na eksport białego włoskiego wina.

ustawa o wyrobach winiarskich, produkcja wina w polsce, wyroby winiarskie, uprawa winorośli

Rząd przyjął projekt ustawy o wyrobach winiarskich

Uproszczenie i ujednolicenie wymagań dotyczących wpisu do rejestru działalności związanej z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich oraz zwiększenie limitu produkcji wyrobów winiarskich do 100 tys. litrów - zakłada projekt...

Początkowi zbiorów towarzyszą dobre warunki na południu kraju, gdzie utrzymują się wysokie temperatury, i trudna aura na północy, przez którą przeszły ulewy i gradobicie.

Prognozy producentów i ekspertów na ten rok są optymistyczne, a zbiory rozpoczęły się w normalnym terminie. Winorośl zbierana jest w trzech okresach: latem, następnie na przełomie września i października, a potem w listopadzie.

Według danych rolniczego związku Coldiretti w 2020 roku głównym producentem wina w kraju był region Wenecja Euganejska. Kolejne miejsce przypadły Apulii, Emilii-Romanii i Sycylii. Pochodzi z nich łącznie 2/3 wina.

W miesiącach pandemii odnotowano bardzo silny spadek sprzedaży wina w lokalach gastronomicznych z powodu ograniczeń wynikających z lockdownu. Jednocześnie o ponad 8 procent wzrosły zakupy win, także musujących do konsumpcji w domu.

Zbiory rozpoczynają się od białej winorośli, ale pierwsze gotowe jest zawsze czerwone wino. Młode Novello trafi na rynek na początku listopada.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu