Drony pomagają w produkcji wina

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-09-2016,13:45 Aktualizacja: 13-09-2016,14:12
A A A

Na portugalskich plantacjach winogron, należących do marki Symington, drony pomagają dbać o jakość owoców, z których wyrabiane są znane na całym świecie wina porto i douro.

Fernando Alves z działu badań i rozwoju spółki Symington Family Estates (SFE) poinformował, że producent win dzięki nowym technologiom sprawdza m.in. czy plantacja winogron jest wolna od chorób.

dron, jarosław gowin, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, systemy bezzałogowe, SBZ

Drony mogą stać się polską specjalnością

Rusza nowy program sektorowy Narodowego Centrum Badań i Rozwoju z budżetem 50 mln zł, który będzie wspierać innowacyjne rozwiązania w polskim przemyśle systemów bezzałogowych (SBZ). - Przemysł lotniczy, w tym zwłaszcza produkcja...

Przyznał, że na rozległych 27 plantacjach winogron firma posiada zarówno małe stacje meteorologiczne, pozwalające na pomiar temperatury i wilgotności, jak też sondy sprawdzające zawartość wody w glebie.

- Jednym z narzędzi, którym od niedawna posługujemy się na naszych plantacjach winogron są także drony. Korzystamy z nich przede wszystkim do robienia zdjęć z lotu ptaka. Uzyskane w ten sposób fotografie są niczym rezonans magnetyczny - powiedział Fernando Alves.

Wyjaśnił, że zdjęcia wykonywane za pomocą dronów służą m.in. do analizy jakości gruntów i ich wydajności w uprawie winogron. Ich użycie pomaga też firmie w opracowywaniu map terenów uprawnych, np. w celu wydzielenia pewnej części plantacji.

Dominic Symington, dyrektor marketingu ujawnił z kolei, że producent win zainwestował ostatnio ponad 300 tys. euro w jednostkę badań szczepów winogron na czołowej plantacji firmy w Vale de Vilarica, w rejonie Górnego Douro.

- Współczesna produkcja wina ma wiele wspólnego z nauką. W realizacji naszych badań współpracujemy z uczonymi z kilku jednostek naukowych, m.in. uniwersytetami Rioja, UTAD i Porto, a także politechniką w Bragancy - dodał Symington.

Uprawy winogron Symington w regionie Douro rozciągają się na obszarze 2500 hektarów. Od 2010 r. spółka zainwestowała tam ponad 6 mln euro. Firma wyrabia jedne z najlepszych marek win porto i douro na świecie.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu