Żywność w marcu sporo podrożała. Co najbardziej?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Ilona Pecka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-04-2020,10:30 Aktualizacja: 28-04-2020,10:35
A A A

W minionym miesiącu mięso wieprzowe w skali roku było droższe o ponad 33 proc., kiełbasa o przeszło 24 proc., polędwica sopocka o ponad 20 proc. Najbardziej podrożały jednak jabłka - aż o 74 proc.

Dane dotyczą woj. mazowieckiego i podał je Urząd Statystyczny w Warszawie. Stawki większości towarów ujętych w tzw. koszyku produktów poszły w górę.

susza, żywność, wzrost cen żywności

Susza może spowodować duży wzrost cen żywności

Rozległa susza w naszym kraju, którą sygnalizują meteorolodzy, może zmniejszyć produkcję żywności. W Polsce jej nie zabraknie, ale ceny mogą wrosnąć - powiedział PAP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Instytut Meteorologii i...

Rok do roku droższy jest również nabiał. W marcu cena 1 litra mleka była wyższa o ponad 5 proc. Jogurt był droższy o ponad 7 proc., ser żółty Gouda o 2,5 proc., a ser twarogowy o ponad 1 proc. O 4 proc. potaniały natomiast jajka.

Najbardziej podrożało mięso i wędliny. Stawka kilograma schabu była wyższa o ponad 30 proc. niż rok temu, filet z kurczaka o 11 proc., a parówki o 13 proc.

W marcu zdrożało także pieczywo. Cena chleba mieszanego była wyższa o ponad 4,6 proc. niż rok temu, a bułka pszenna kosztowała więcej o 11 proc.

Ryż był natomiast tańszy 6,6 proc., mąka pszenna o 5,7 proc., a płatki śniadaniowe o 5,3 proc.

Przez rok podrożały ponadto owoce i warzywa - najbardziej, bo aż od o 74 proc. jabłka. O prawie 14 proc. droższa jest rzodkiewka, o ponad 5 proc. pomidory, o prawie 6 proc. włoszczyzna. Tyle samo co rok wcześniej kosztowały natomiast banany.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu