Wysokie ceny cukru ograniczają spożycie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
27-12-2016,8:00 Aktualizacja: 27-12-2016,15:08
A A A

Wysokie ceny cukru ograniczają jego spożycie w formie nieprzetworzonej, ale za to z nawiązką odbijemy to sobie spożywając więcej słodyczy - ocenia Agencja Rynku Rolnego w raporcie.

Ceny detaliczne cukru w okresie od stycznia do października 2016 r. wzrosły o 29 proc. osiągając poziom 3,17 zł/kg.

cukier, buraki cukrowe, produkcja, powierzchnia zasiewów buraków cukrowych

Produkcja cukru w tym roku będzie wyjątkowo wysoka

Ceny cukru rosną, mimo że jego produkcja w tym roku przekroczy krajowe zapotrzebowanie - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. W handlu detalicznym średnia cena cukru w maju wyniosła 2,77 zł/kg i była...
Szacuje się, że w odniesieniu do cen sprzed roku były one o 31 proc. wyższe.

"Wzrost cen detalicznych będzie skutkował zmniejszeniem spożycia cukru nieprzetworzonego w gospodarstwach domowych" - piszą eksperci ARR.

Przewidują, że spadek ten zostanie zrekompensowany z nadwyżką przez wzrost popytu na produkty przetworzone o dużej jego zawartości.

W konsekwencji spożycie cukru może być w 2016 r. o 3,7 proc. większe niż w roku 2015 i wynieść 42 kg na mieszkańca.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu