Rozpoczyna się sezon na owoce jagodowe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-07-2020,10:05 Aktualizacja: 06-07-2020,10:09
A A A

Coraz więcej owoców jagodowych pojawia się w sprzedaży na rynku hurtowym w Broniszach. Owoce takie jak maliny, czy borówka amerykańska są jeszcze drogie, ale ich cena wkrótce spadnie. Coraz mniej jest truskawek, mało jest czereśni.

Jak poinformował Maciej Kmera, ekspert rynku w Broniszach, dużo jest już agrestu w cenie ok. 5 zł/kg, pojawią się pierwsze porzeczki. Są już polskie morele przywożone z okolic Sandomierza. Ale nie ma jeszcze krajowych jabłek.

truskawka,, Bożena Nosecka, Janusz Andziak, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawek

Truskawki gniją na polach. Pogoda skróciła sezon

Sezon truskawkowy dobiega końca za sprawą ulewnych deszczy i wysokiej temperatury, które sprzyjają gniciu owoców już na polach. Choć zbiory zapowiadały się nieźle, to prawdopodobnie będą mniejsze niż przed rokiem. W ubiegłym roku...

Polskie owoce są droższe niż w ubiegłym roku. Jeżeli wziąć pod uwagę cały koszyk, to porównując ceny z początku lipca 2019 r. i z tego samego okresu tego roku, jest on droższy ok. o 59 proc., głównie z powodu niezwykle wysokich cen jabłek - tłumaczył Kmera.

Obecnie jabłka z ubiegłorocznych zbiorów na rynku w Broniszach są sprzedawane powyżej 6 zł za kg - o ponad 300 proc. drożej niż w ubiegłym roku. Średnia cena wynosiła wówczas 1,66 zł/kg.

Obecnie wszystkie krajowe owoce są droższe niż w 2019 roku, z wyjątkiem jagód leśnych, które kosztowały 22 zł/kg, a obecnie 20 zł/kg. O ok. 12 proc. droższe są owoce importowane. Najbardziej podrożało mango z 3,30 do 7 zł za sztukę. Znacznie droższe są śliwki, jabłka, morele. Potaniały melony i arbuzy.

Kończą się zbiory truskawek, na rynku jest ich coraz mniej, a stawki są coraz wyższe. W całym sezonie ceny tych owoców znacząco się wahały i obecnie dobre jakościowe kosztują już 10 zł/kg.

Jak mówił Kmera, dużo jest polskich warzyw, a ceny są na ogół zbliżone do ubiegłorocznych. Sa jednak wyjątki np. mało jest szpinaku, który jest wrażliwy na nadmiar wilgoci, kosztuje obecnie ok. 9 zł/kg, a powinien 3-4 zł/kg. Problem jest też z koperkiem. Droga jest fasolka szparagowa, bób, ogórki gruntowe, droższe są szparagi.

Tanie są kalafiory, kapusta, brokuły, zielona papryka, ziemniaki, pietruszka, a także pomidory - wyliczał ekspert. W sumie krajowe warzywa licząc rok do roku są tańsze o 11 proc.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu