Eksport produktów rolno-spożywczych rośnie z każdym rokiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: MRiRW, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-03-2018,10:55 Aktualizacja: 16-03-2018,11:09
A A A

W 2017 roku wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wzrosła o 12 proc. do 27,3 mld euro. Ich udział w łącznej polskiej sprzedaży zagranicznej - podobnie jak w 2016 roku - wyniósł 13 proc.

Podczas VI Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie wyniki dotyczące wywozu towarów rolno-spożywczych przedstawił Ryszard Zarudzki, wiceminister rolnictwa.

sprzedaż żywności przez internet, sprzedaż żywności, handel żywnością, Rynek e-commerce, e-commerce FMCG

Sprzedaż żywności przez internet będzie rosła. Rynek e-commerce rozwija się

Tylko 1 proc. produktów szybkozbywalnych, w tym żywności, konsumenci kupują przez internet. Zdaniem ekspertów do 2026 roku ok. 40 proc. produktów na świecie będzie sprzedawanych online. Dziś to ok. 10 proc., a w Polsce zaledwie...

Wyższa sprzedaż wynikała z korzystnej koniunktury na rynkach naszych głównych partnerów handlowych oraz poprawy konkurencyjności krajowych produktów - informuje resort na swojej stronie internetowej.

- W porównaniu z 2016 r. wartość eksportu wzrosła o 12 proc. do 27,3 mld euro. Oznacza to kontynuację obserwowanego od akcesji Polski do UE rosnącego trendu sprzedaży zagranicznej. Do 18,9 mld euro (9,5 proc.) w górę poszły również wydatki poniesione na import. Dodatnie saldo handlu zagranicznego wyniosło 8,4 mld euro i było o 19 proc. większe niż w 2016 r. Udział towarów rolno-spożywczych w wartości ogółem eksportu był na poziomie 13 proc. - wskazał Zarudzki.

Krajowy wywóz rolno-spożywczy jest bardzo zróżnicowany. Produktami, które generowały największy przychód z eksportu w 2017 r. były:

  • produkty mleczne (2 078 mln euro, w tym: sery i twarogi 740 mln euro)
  • mięso i podroby z drobiu (1 946 mln euro)

Krajowa Izba Gospodarcza, Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego, Andrzej Arendarski, Jerzy Szymona, żywność ekologiczna

Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego już działa i promuje naszą żywność

Przy Krajowej Izbie Gospodarczej (KIG) powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego. Jest odpowiedzią na liczne sygnały wskazujące na potrzebę powołania takiej instytucji, która zajmowałaby się kompleksowo rozwojem polskiego rolnictwa...

  • ryby i przetwory (1 895 mln euro)
  • pieczywo (1 507 mln euro)
  • mięso wołowe (1 387 mln euro)
  • wyroby czekoladowe (1 358 mln euro)
  • przetwory mięsne (1 065 mln euro)
  • mięso wieprzowe (966 mln euro)
  • warzywa świeże (624 mln euro)
  • owoce świeże (602 mln euro)
  • pszenica (500 mln euro)
  • papierosów (2 590 mln euro)

Łączna wartość eksportu wymienionych produktów stanowiła w 2017 roku 60 proc. wywozu towarów rolno-spożywczych.

Zarudzki przedstawił także działania związane z otwieraniem nowych rynków zbytu. Podkreślił potrzebę dywersyfikacji kierunków wysyłek.

- Polski eksport rolno-spożywczy kierowany jest przede wszystkim, bo w 80 proc., do Unii Europejskiej. Widzimy też potrzebę dalszej dywersyfikacji kierunków wywozu zwłaszcza na rynki krajów Azji, Bliskiego Wschodu, i obu Ameryk. Jako kierunki szczególnie obiecujące uznajemy Arabię Saudyjską, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Iran, Chiny, Indię, Japonię, Singapur, Wietnam, Kazachstan, Egipt, Republikę Południowej Afryki, Kanadę, Stany Zjednoczone Ameryki i Białoruś - wyliczał polityk.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu