Polski cukier śpi na bombie. Zacznie się cenowa wojna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-05-2017,9:10 Aktualizacja: 19-05-2017,9:28
A A A

Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo Unia Europejska znosi limity produkcji cukru. A dla Polaków to najbardziej "polityczny" surowiec spożywczy.

W październiku Unia przestanie narzucać krajom i firmom, kto ile cukru może produkować. W najbardziej prawdopodobnym scenariuszu obecny wzrost cen surowca potrwa do końca roku, a następnie będą duże wahania - informuje "Rzeczpospolita".

koncerny cukrownicze, produkcja cukru, cukier, ceny cukru, burak cukrowy, cena skupu buraka cukrowego

Koncerny cukrownicze coraz więcej zarabiają. Surowiec jest drogi

Wysokie ceny cukru na rynkach światowych i w kraju poprawiły sytuację ekonomiczno-finansową przemysłu cukrowniczego. W 2016 r. przychody ze sprzedaży surowca wyniosły 5,5 mld zł wobec 4,8 mld zł w 2015 r. - informuje w raporcie IERiGŻ. Zysk netto...

Jak podaje gazeta, zniżka uderzy w cukrownie, a pośrednio w rolników. Krzysztof Nykiel, Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, spodziewa się cenowej walki producentów, której ofiarą staną się polscy plantatorzy.

Cena cukru nie jest w Polsce sprawą błahą. Jej skoki wywołują gwałtowne reakcje, mimo że od upadku komunizmu minęło niemal 30 lat. Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, za Francją i Niemcami. Jest też jego znaczącym eksporterem.

- Na początku 2018 r. ceny spadną, a potem zaczną szybko odrabiać straty. Taka huśtawka może potrwać pięć lat. Ceny będą się zmieniały tak, jak po zniesieniu unijnych kwot mlecznych zmieniały się ceny mleka - mówi dziennikowi Bogdan Grabias, dyrektor handlowy w produkującej lody firmie Koral, która jest dużym odbiorcą cukru.

Spadek stawek będzie dobrą wiadomością nie tylko dla Korala, ale także dla Maspexu i Hortexu, które narzekają na zbyt drogi cukier.

W Polsce działa czterech producentów cukru. Tylko Krajowa Spółka Cukrowa (Polski Cukier) ma kapitał polski, pozostałe trzy mają centrale w Niemczech: Nordzucker, Pfeifer&Langen i Südzucker. Polski Cukier ma największe udziały w rynku.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu