Oczekiwanie na szkodniki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: DR INŻ. ARKADIUSZ ARTYSZAK|REDAKCJA@AGROPOLSKA.PL
18-03-2015,8:55 Aktualizacja: 18-03-2015,8:59
A A A

 

Na plantacjach rzepaku ozimego trzeba już wystawić żółte naczynia lub tablice lepowe, aby nie przegapić pierwszego szkodnika, jakim jest chowacz brukwiaczek. Kontrolę naczyń należy przeprowadzać regularnie, szczególnie gdy dni są słoneczne, o tej samej porze, najlepiej w południe. Niezależnie od wyników obserwacji, wyniki lustracji powinny być dokładnie odnotowywane.

Tablice są wygodniejsze w stosowaniu. W przypadku naczyń trzeba do wody dodawać płyn obniżający jej napięcie powierzchniowe, aby zapobiec wydostawaniu się szkodników. Powinny także posiadać małe otworki pod górną krawędzią, które zapobiegną, w razie opadów, wylewaniu się wody razem z odłowionymi owadami.

Wzrost liczebności złapanych szkodników powyżej progu ekonomicznej szkodliwości jest wskazaniem do wykonania zabiegu (tabela).

Tabela. Progi ekonomicznej szkodliwości niektórych szkodników rzepaku ozimego

Szkodnik

Termin obserwacji

Próg szkodliwości

Chowacz

brukwiaczek

początek marca – koniec marca

(BBCH 20–29)

10 chrząszczy w żółtym naczyniu

w ciągu kolejnych 3 dni lub 2–4

chrząszczy na 25 roślinach

Chowacz

czterozębny

przełom marca i kwietnia

(BBCH 25–39)

20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu

3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach

Chowacz

podobnik

przełom kwietnia

i maja (BBCH 60–69)

4 chrząszcze na 25 roślinach

Słodyszek

rzepakowy

zwarty kwiatostan

(BBCH 50–52)

1 chrząszcz na roślinie

luźny kwiatostan

(BBCH 53–59)

3–5 chrząszczy na roślinie

Źródło: Mrówczyński 2013

Aby wyniki obserwacji były rzetelne, ważne jest miejsce umieszczenia naczyń (tablic). Powinny być zlokalizowane od strony spodziewanego nalotu z miejsc zimowania (plantacji roślin kapustowatych, lasów, zadrzewień, nieużytków itp.). Należy je umieścić na wysokości roślin i w miarę wzrostu roślin podnosić.

Na plantacji o powierzchni 10 ha, wystarczy jedno naczynie (tablica) ustawione w odległości 10–20 m od brzegu pola. Na polach o powierzchni ponad 10 ha, należy ustawić co najmniej dwa naczynia (tablice): w odległości 10–20 m oraz 30–40 m od skraju pola.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu