Krzem w nawożeniu

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Rogowska | redakcja@agropolska.pl
09-06-2017,7:45 Aktualizacja: 09-06-2017,7:56
A A A

Do niedawna fizjologowie roślin i specjaliści od nawożenia nie uznawali krzemu jako niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu roślinnego, mimo że jego zawartość w roślinach mniej więcej równa się zawartości makroelementów. Na szczęście to podejście się zmienia.

Udowodniono, że krzem nie tylko stymuluje procesy życiowe, ale także  zwiększa tolerancję i odporność roślin na stres.

Ponadto, redukuje on wnikanie patogenów, zwiększa efektywność procesu fotosyntezy (korzystniejsza ekspozycja roślin), zmniejsza podatność roślin na wyleganie oraz chroni organizm przed zbyt dużą utratą wody.

buraki, sahryń, Witold Ferens, oprysk buraków krzemem

Czas na oprysk buraków krzemem

Na większości plantacji buraki cukrowe mają 10, a nawet 12 liści. To najwyższa pora na zastosowanie dolistne nawozów krzemowych. Z badań własnych prowadzonych od 2010 r. w Sahryniu na Zamojszczyźnie wynika, że oprysk nawozami krzemowymi...

Opierając się na obecnym stanie wiedzy, można stwierdzić, że krzem korzystnie wpływa na tworzenie się mechanicznej bariery w ścianach komórkowych, przestrzeniach międzykomórkowych i wnętrzach komórek, jak i korzystnie wpływa na metaboliczną i fizjologiczną aktywność roślin. Podnosi ich zdrowotność i korzystnie wpływa na jakość plonu.

Nawozy krzemowe od lat wykorzystywane są w uprawach specjalnych, obecnie trwają intensywne prace nad ich wykorzystaniem w rolnictwie.

Doniesienia naukowe dotyczą głównie roślin strefy tropikalnej, gdzie uprawy standardowo nawozi się tym pierwiastkiem z uwagi na jego małą zawartość w podłożu. Wynika z nich, iż nawożenie doglebowe i dokarmianie dolistne krzemem poprzez zwiększenie odporności bardzo korzystnie wpływa na ogólną kondycję roślin, a przez to i na wzrost plonu (w skrajnych warunkach, na przykład na kwaśnych glebach organicznych odnotowano nawet 50-proc. zwyżki plonów). Te obserwacje skłoniły naukowców do zbadania możliwości  wykorzystania krzemu w praktyce rolniczej także w innych strefach klimatycznych.

rolnik, burak cukrowy, Witold Ferens

Czy warto nawozić krzemem?

Na świecie obecnie obserwuje się olbrzymie zainteresowanie tym pierwiastkiem. Krzem zaczyna znajdować swoje miejsce także w nawożeniu roślin rolniczych, dzięki wynikom najnowszych badań. W dotychczasowych badaniach, udowodniono, że dokarmianie...

Krzem, zaraz po tlenie jest najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem, jaki występuje w skorupie ziemskiej. Niestety, ilość przyswajalnego dla roślin krzemu jest niewielka, a przez co często odczuwają one deficyty tego składnika. W glebach krzem występuje w postaci krzemionki, która jest praktycznie niedostępna dla roślin lub różnego rodzaju minerałów, które są dość trudno rozpuszczalne i odporne na proces wietrzenia, przez co również utrudniona jest możliwość jego pobierania. Osobliwe zatem jest zjawisko, gdy rośliny rosnąc właściwie na krzemie nie mogą pokrywać niedoborów tego pierwiastka.

Dokarmianie roślin krzemem ma kluczowe znaczenie w przypadku roślin poddanych działaniu zarówno stresom biotycznym, jak i abiotycznym, gdyż impregnuje on zewnętrzne komórki epidermy – wzmacnia ściany komórkowe. Poprzez fizyczną ochronę na poziomie komórkowym krzem ogranicza straty wody w procesie transpiracji, gwarantuje sprawniejszą osmoregulację i korzystniejszy status wodny oraz przyczynia się do prawidłowego zaopatrzenia roślin w składniki pokarmowe (badania dowodzą, że krzem wspomaga przede wszystkim pobieranie fosforu).

susza rolnicza, deficyt wody, stan upraw, Klimatyczny Bilans Wodny, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa

Suszy jeszcze nie ma, ale deficyt wody jest coraz większy

Ostatnie warunki pogodowe wskazują na coraz większy deficyt wody dla roślin uprawnych, ale suszy jeszcze nie ma - podał Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa. "Ostatnio występujące warunki pogodowe sprawiły, że nastąpiło w monitorowanym...

W warunkach stresu wodnego, czyli podczas susz wiosennych i letnich, poprawia kondycję roślin, zapobiega zahamowaniu ich rozwoju i wzrostu. Wzmocnienie ścian komórkowych stanowi wzmocnienie naturalnej bariery dla inwazji patogenów, na przykład zarodników grzybów czy szkodników – owadów z ssącym aparatem gębowym.

Podwyższona odporność roślin daje możliwość redukcji ilości zabiegów ochrony roślin i zmniejszenie dawek substancji aktywnych stosowanych do ich przeprowadzenia – ma to ogromne znaczenie dla kondycji środowiska naturalnego. Odpowiednie dokarmienie roślin krzemem oraz zredukowanie obciążenia różnego rodzaju środkami chemicznymi daje możliwość osiągnięcia plonu o podwyższonych właściwościach zdrowotnych.

Krzem do organizmu rośliny wnika przez korzenie albo drogą dyfuzji (rośliny dwuliścienne) albo poprzez specyficzne transportery (trawy). Intensywność pobierania skorelowana jest z nasileniem transpiracji – im wyższa, tym większe ilości krzemu zostają zabsorbowane przez roślinę. Pierwiastek gromadzony jest bezpośrednio pod kutykulą – tworzy nierozpuszczalną warstwę krzemowo-kutykularną. Wzmocnione w taki sposób ściany komórkowe tworzą naturalną barierę dla czynników chorobotwórczych.

Nawożenie krzemem jest innowacyjnym sposobem poprawy kondycji roślin, a w konsekwencji zwiększenia ich plonowania.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement Advertisement
ZOBACZ / 8 Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu