Znamy aktualne ceny warchlaków

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-07-2020,10:35 Aktualizacja: 24-07-2020,9:49
A A A
Warchlaki w Danii od kilku tygodni znacząco potaniały. W ostatnich notowaniach ich cena zaczęła się stabilizować.
 
Cena duńskich warchlaków w pierwszych dwóch tygodniach lipca spadła, aż o 90 koron duńskich (DKK), czyli o ponad 53 złote za sztukę. 
 
W notowaniach opublikowanych 16 lipca zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny utrzymały cenę na poziomie 345 DKK za zwierzę. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 204,10 złotych. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena, warchlaki,

Niemiecki rynek trzody chlewnej stabilizuje się

Ceny tuczników oraz warchlaków na niemieckim rynku przestały spadać. Jest to efekt wznowienia ubojów w największej niemieckiej rzeźni oraz upałów, które spowodowały wolniejsze przyrosty tuczników. ...
Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny i konwencjonalne potaniały o 15 DKK za zwierzę, informuje portal warchlaki.com.pl.
 
Ich cena spadła odpowiednio do 310 DKK i 300 DKK, co w przeliczeniu na polską walutę daje 183,39 i 177,48 złotych.
 
Ustalona w Danii cena obowiązuje od 20 do 26 lipca 2020 r.
 
Warchlaki w Niemczech w notowaniach z 17 lipca utrzymały cenę na poziomie 39 euro za zwierzę. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 171,72 złotych.
 
W Polsce, według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w dniach od 6 do 12 lipca  prosięta na targowisku kosztowały 248,50 złotych.
 
Ich cena była o 12,50 złotych niższa niż w poprzednich notowaniach. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zapobieganie biegunkom u prosiąt

-Krajowe białko na polu i w korycie

-Mineralne dla loch prośnych

-Sposoby na zapachy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2021

Hoduj z głową bydło:

-Co czeka rynek mleka

-Zmodernizowany opas

-Bydło na lekkie gleby

-Jak zasuszać krowy ?

-O laktację trzeba zadbać

 

PRENUMERATA