Wieprzowina drożeje. Ale producenci wciąż ponoszą straty

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-07-2015,12:50 Aktualizacja: 10-07-2015,13:23
A A A

W krajach UE specjalizujących się w wytwórczości żywca wieprzowego w ostatnich tygodniach wzrosły ceny trzody chlewnej. Zwyżki wciąż są jednak zbyt małe, by poprawiła się rentowność produkcji.

Komisja Europejska informuje, że w tygodniu 15-21 czerwca za 100 kilogramów żywca klasy E płacono przeciętnie 149,04 euro. Przez pięć tygodni ceny wzrosły prawie o 6 proc. (8,29 euro). To jednak nadal o 13 proc. (22,41 euro) mniej niż przed rokiem.

Zdaniem analityków stawki cały czas są stosunkowo niskie z powodu dużej podaży, niższej konsumpcji i ograniczeń w eksporcie do Rosji. Nawet spory wzrost sprzedaży wieprzowiny na rynki pozaunijne nie wpływa znacząco na wzrosty cen.

Francuscy i brytyjscy producenci przekonują, że przy obecnych stawkach żywca nadal ponoszą straty. Według nich 100 kilogramów surowca musiałoby kosztować 150-155 euro, by rentowność produkcji wróciła do opłacalnego poziomu.

Sytuacja polskich producentów jest równie trudna. W drugiej dekadzie czerwca za kilogram żywca płacono u nas średnio 4,61 zł. To wprawdzie o 11 proc. (0,44 zł) więcej niż pięć tygodni wcześniej, ale nadal o 12 proc. mniej od stawek z 2014 roku.  

Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w br. ma pójść w górę o 1,2 proc. do 23 mln ton.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu