Warchlaki wciąż drożeją. A co z ceną tuczników?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-02-2021,14:35 Aktualizacja: 13-02-2021,10:47
A A A
Cena warchlaków kolejny tydzień z rzędu wzrosła. Inaczej wygląda sytuacja z tucznikami, których cena pozostała bez zmian.  
 
Warchlaki w notowaniach opublikowanych 11 lutego w Danii podrożały od 20 do 35 koron duńskich (DKK) za sztukę.
 
Za zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny trzeba zapłacić 310 DKK, czyli o 20 DKK więcej niż przed tygodniem. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 187,70 zł za warchlaka. 
 
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny podrożały o 25 DKK do wartości 290 DKK, co w przeliczeniu na polską walutę daje 175,59 zł. 
 
spadek produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej, trzoda chlewna, produkcja tuczników, koronawirus, ASF w Niemczech

Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie?

Ograniczenie spożycia mięsa wieprzowego oraz zmniejszony popyt ze strony Chin mogą wpłynąć na ograniczenie produkcji trzody chlewnej na unijnym rynku. Sytuację pogarsza rozprzestrzeniający się w Niemczech wirus afrykańskiego pomoru świń...
Z kolei warchlaki konwencjonalne podrożały najwięcej bo, aż o 35 DKK za zwierzę i osiągnęły wartość 275 DKK. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 166,51 zł.
 
Ustalona w Danii cena obowiązuje od 15 do 21 lutego bieżącego roku.
 
W notowaniach Danish Crown z 11 lutego cena tuczników utrzymała się na poziomie 9,50 DKK za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,75 zł. Cena ta obowiązuje w siódmym tygodniu bieżącego roku. 
 
Dzień wcześniej (10 lutego) opublikowano w Niemczech ceny na dużej giełdzie. Notowania tuczników pozostały bez zmian na poziomie 1,19 euro za kg wbc. 
 
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,36 zł. Cena ta obowiązuje od 11 do 17 lutego. Jednak do momentu kiedy Niemcy nie uporają się z nadwyżka tuczników na rynku lokalnym nie można spodziewać się wzrostu cen w skupach. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu