W branży świń eksport spadł o 8%, a ceny niemal o 40%

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-12-2020,14:00 Aktualizacja: 22-12-2020,10:31
A A A
Polska w pierwszych 10 miesiącach bieżącego roku wyeksportowała o 8% mniej żywca, mięsa oraz przetworów wieprzowych. Jednocześnie odnotowano spadek importu asortymentu wieprzowego do Polski o 4%.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w okresie styczeń–październik 2020 r. eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych z Polski wyniósł 585 tys. ton w ekwiwalencie tusz.
 
Był to poziom o 8% niższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Jednocześnie import asortymentu wieprzowego zmniejszył się o 4% i ukształtował się na poziomie 735 tys. ton.
 
wyznaczanie rzeźni w strefach ASF, afrykański pomór świń, strefy zagrożenia,

Gdzie można ubijać świnie z obszaru zagrożenia?

Wyznaczenie zakładów do prowadzenia ubojów świń pochodzących ze strefy niebieskiej jest dokonywane na wniosek podmiotu. Powinno to być realizowane w drodze decyzji administracyjnej, ze względu na nakładanie na zakład...
Trzodę chlewną w drugim tygodniu grudnia skupowano średnio po 3,87 zł za kg.
 
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niższa niż przed miesiącem i aż o 39% niższa niż przed rokiem. 
 
W okresie od 7 do 13 grudnia zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 5,81 zł za kg.
 
Cena ta była o 2 gr za kg wyższa niż przed tygodniem.
 
Półtusze były jednocześnie o 9% tańsze niż przed miesiącem i o 39% tańsze niż przed rokiem.
 
Notowania prosiąt na targowiskach spady niemal o 30 zł do wartości 172 zł za sztukę. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu