Unijna wieprzowina nieznacznie podrożała. Ale w Polsce ceny spadły

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
23-03-2017,9:05 Aktualizacja: 23-03-2017,9:26
A A A

Ceny reprezentatywne wieprzowiny w lutym wzrosły w skali miesiąca w 12 krajach Unii Europejskiej, spadły w 15 państwach, zaś na Malcie nie zmieniły się.  

Za 100 kilogramów tego gatunku mięsa (kl. E) płacono średnio we Wspólnocie 152,31 euro - o 0,4 proc. więcej niż w styczniu i aż o 19,3 proc. powyżej stawek notowanych przed rokiem. Eksperci podkreślają, że przeciętna cena była w lutym o 1,9 proc. wyższa od średniej z ostatnich 5 lat dla tego miesiąca - informuje FAMMU/FAPA.

wieprzowina, eksport wieprzowiny, cena wieprzowiny, produkcja wieprzowiny

Coraz więcej zarabiamy na eksporcie wieprzowiny

W 2016 roku Polska wyeksportowała 431,9 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny wartej 787,3 mln euro. W porównaniu z 2015 r. sprzedaż w ujęciu wartościowym zwiększyła się o prawie 12 proc., a ilościowym wzrosła o 5,9 proc....

Wieprzowina podrożała we Francji (+3,7 proc.), w Portugalii (3,5 proc.), Hiszpanii (2,7 proc.), Irlandii (2,5 proc.), Rumunii (1,5 proc.), na Cyprze (1,5 proc.), w Chorwacji (1 proc.), Holandii (0,6 proc.), Finlandii (0,5 proc.), na Litwie (0,4 proc.), Węgrzech (0,4 proc.) oraz w Wielkiej Brytanii (0,2 proc.).

Spadek cen odnotowano natomiast na Łotwie (5,3 proc.), w Bułgarii (2,3 proc.), na Słowacji (1,1 proc.), w Szwecji (1 proc.), Słowenii (1 proc.), Estonii (0,8 proc.), Polsce (0,7 proc.), Czechach (0,6 proc.), Belgii (0,6 proc.), Austrii (0,5 proc.), Niemczech (0,5 proc.), Luksemburgu (0,5 proc.), Danii (0,2 proc.), Grecji (0,2 proc.) i we Włoszech (0,1 proc.).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w lutym była na poziomie 148,98 euro za 100 kg. To aż o 18 proc. więcej niż przed rokiem, ale zarazem o 2,2 proc. mniej od przeciętnej dla UE.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA