Tuczniki w trzecim tygodniu marca podrożały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-03-2021,14:30 Aktualizacja: 30-03-2021,14:04
A A A
Ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce w dniach 15-21 marca wzrosła o 3%. W tym czasie średnie notowania tuczników w Unii Europejskiej wzrosły o 4%.
 
Trzoda chlewna w Polsce w trzecim tygodniu marca w odniesieniu do poprzedniego notowania podrożała o 3% do poziomu 5,43 zł za kg. 
 
Żywiec ten, według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, był o 26% droższy niż przed miesiącem, ale o 16% tańszy niż przed rokiem. 
 
Jak podaje Komisja Europejska średnio w krajach unijnych za świnie rzeźne klasy E płacono 155,33 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 723,74 zł.
 
cena warchlaków, Dania, Niemcy, trzoda chlewna, notowania warchlaków

Wzrost cen warchlaków wyhamował?

Warchlaki na europejskim rynku przestały drożeć. Trend ten dotyczy zarówno cen w Danii jak i w Niemczech.    Ceny warchlaków w Danii, opublikowane 25 marca bieżącego roku, pozostały bez zmian. Zwierzęta o statusie zdrowotnym...
Cena ta była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 18,5% niż przed miesiącem, a także o 20% niższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r. 
 
W Polsce za trzodę chlewną tej klasy płacono 154,70 euro za 100 kg, czyli około 720,90 zł. Było to o 0,63 euro za 100 kg mniej niż średnio w Unii Europejskiej oraz o 1,07 euro za 100 kg niż w Niemczech. 
 
Od początku marca w zakładach mięsnych obserwuje się wzrost cen elementów wieprzowych. W trzecim tygodniu marca półtusze wieprzowe zbywano średnio po 8,19 zł za kg.
 
Ich cena była o 4,5% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 31% niż przed miesiącem oraz o 13% niższa niż przed rokiem.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA