Tuczniki w Polsce niemal o 40% tańsze niż przed rokiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-12-2020,10:05 Aktualizacja: 15-12-2020,10:02
A A A
Cena żywca wieprzowego w Polsce w pierwszym tygodniu grudnia spadła o kolejne 2 gr za kg. Jednocześnie była ona o 13% niższa niż przed miesiącem i 38,5% niższa niż przed rokiem.
 
Żywiec wieprzowy W Polsce od kwietnia bieżącego roku tanieje. Jest to efekt nadwyżki podaży na rynku krajowym i unijnym, przy ograniczonym popycie na produkty wieprzowe.
 
Cena skupu trzody chlewnej w dniach 30 listopada – 6 grudnia spadły o kolejne 2 gr za kg do wartości 3,84 zł za kg. Jednocześnie cena ta była o 13% i 38,5% niższa niż odpowiednio przed miesiącem i przed rokiem. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Niemiecki rynek świń w coraz gorszej sytuacji

Sytuacja w Niemieckiej branży trzody chlewnej wciąż pogarsza się. Cena tuczników spadła tam do 1,19 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc) i nie widać perspektyw na poprawę.    Ceny tuczników na europejskim rynku różnią...
W Unii Europejskiej w pierwszym tygodniu grudnia za świnie rzeźne klasy E płacono przeciętnie 129,14 euro za 100 kg. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 572,94 zł.
 
Było to o 0,5% mniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% mniej niż przed miesiącem. W krajach unijnych trzoda chlewna była o 34% tańsza niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
Żywiec wieprzowy w Polsce wyrażona w walucie unijnej przeciętnie kosztował 113,29 euro za 100 kg, czyli około 502,64 zł. 
 
Było to o 12% mniej niż uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej. W Niemczech rolnicy za ten rodzaj żywca uzyskiwali przeciętnie 123,15 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje 546,41 zł.
 
Producenci w Niderlandach otrzymywali 116,45 euro za 100 kg, czyli około 516,69 zł, a w Danii 141,07 euro za 100 kg (około 625,67 zł).
 
W Polsce w pierwszym tygodniu grudnia zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 5,79 zł za kg.
 
Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu i o 11% niższa niż przed miesiącem, a także o 37% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu