Tuczniki są drogie a ich cena będzie rosła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-05-2016,11:25 Aktualizacja: 27-05-2016,11:23
A A A

Ceny tuczników w 21 tygodniu 2016 r. w transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wyniosły 4,85 zł za kilogram żywca. Utrzymały tym samym dość wysoki poziom z poprzedniego tygodnia.

Zakłady mięsne nie podnosiły cen, ponieważ ze względu na święto Bożego Ciała ubył jeden dzień ubojowy. Tym samym nie miały one problemów z zaspokojeniem zapotrzebowania na surowiec.

asf, bioasekuracja, tuczniki, giw

ASF. Zmiany w programie bioasekuracji od 26 maja

Program bioasekuracji mający na celu zapobieganie szerzeniu się afrykańskiego pomoru świń na lata 2015-2018 został zmieniony rozporządzeniem ministra rolnictwa z 11 maja. Zmiany te wejdą w życie 26 maja. Rolnicy utrzymujący świnie na obszarze...

Żywiec wieprzowy będzie jednak droższy wynika z informacji przedstawionych przez KZP-PTCH. Wpłynie na to wysoki kurs Euro, a także podniesienie ceny skupu wieprzowiny w Niemczech, które miało miejsce 25 maja. W notowaniach niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wzrosły one o 6 centów. To z pewnością nie pozostanie bez wpływu na nasz rynek.

Tuczniki w Unii Europejskiej są drogie i szybko znajdują nabywców. Sprzyja temu wiele czynników. Sezon grillowy dzięki dobrej pogodzie trwa w najlepsze. Rekordowe wielkości notuje także eksport wieprzowiny do Azji, w czym prym wiedzie Hiszpania.

Zwyżkowy trend cen żywca panuje w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Podobnie jak w Polsce zależą one od notowań niemieckich. Mimo że w poprzednim tygodniu niemieckie zakłady nie płaciły więcej to ceny wzrosły w Hiszpanii, Danii, Francji, we Włoszech, w Irlandii i Wielkiej Brytanii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu