Trzeba zadbać o opłacalność produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-02-2021,10:15 Aktualizacja: 16-02-2021,9:58
A A A
Obecnie w Polsce, aby uzyskać opłacalność produkcji, trzeba utrzymywać co najmniej 400 sztuk trzody chlewnej. Warunek ten spełnia zaledwie 2% gospodarstw.
 
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG jest zwolennikiem zmian, które służą zrównoważonemu rozwojowi produkcji rolniczej, ochronie środowiska, zapobieganiu zmianom klimatu i poprawie dobrostanu zwierząt. 
 
Jest to prawidłowy kierunek, ale powinien być prowadzony w taki sposób, aby brać pod uwagę również ekonomikę produkcji. 
 
Jest to szczególnie ważne podczas wdrażania nowych zasad Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Zdaniem ekspertów z POLPIG niektóre przepisy mogą prowadzić do utraty konkurencyjności krajowego sektora rolno-spożywczego w stosunku do krajów unijnych oraz konkurencji światowej. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Nadprodukcja tuczników maleje. Jest szansa na wzrost cen?

Liczba tuczników oczekujących na ubój w Niemczech zmniejsza się z tygodnia na tydzień.  W efekcie stopniowo maleje presja na cenę skupu.   Producenci żywca wieprzowego od dłuższego czasu nie mają powodów do...
Plan WPR powinien uwzględniać branżę mięsną jako perspektywiczny i rozwojowy sektor gospodarki. 
 
Produkcja świń w Polsce ma duży potencjał rozwoju. W porównaniu do innych krajów wspólnoty ciągle cechuje się niską intensywnością. Oprócz woj. wielkopolskiego, zagęszczenie produkcji trzody chlewnej należy do najniższych w Unii Europejskiej.
 
Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), popyt na mięso na świecie ma wzrosnąć o około 12% do poziomu 34,9 kg osobę rocznie w 2029 r., głównie w postaci drobiu i wieprzowiny.
 
POLPIG podkreślił, że w projekcie Planu Strategicznego WPR, należy rozszerzyć pakiet działań w ramach wspierania dochodów gospodarstw rolnych o kierunkową zmianę struktury agrarnej, powiązanej z powiększaniem powierzchni gospodarstw oraz o poprawę wydajności produkcji.
 
Eksperci uważają, że rolnicy którzy chcąc uzyskać satysfakcjonujący dochód z gospodarstwa, powinni zwiększać ekonomiczną wydajność własnej pracy, a to wiąże się ze wzrostem skali produkcji. 
 
cena warchlaków, Dania, Niemcy, tuczniki, cena, trzoda chlewna, notowania warchlaków

Warchlaki wciąż drożeją. A co z ceną tuczników?

Cena warchlaków kolejny tydzień z rzędu wzrosła. Inaczej wygląda sytuacja z tucznikami, których cena pozostała bez zmian.     Warchlaki w notowaniach opublikowanych 11 lutego w Danii podrożały od 20 do 35 koron duńskich...
W Polsce 90% gospodarstw użytkujących 50% gruntów ogółem nie zapewnia dochodów wystarczających do życia. 
 
Obecnie za opłacalny uznaje się chów co najmniej 400 sztuk trzody. Warunek ten spełnia zaledwie 2% gospodarstw utrzymujących świnie. 
 
Głównym sposobem zwiększenia skali produkcji jest powiększanie powierzchni gospodarstwa przez zakup ziemi, dzierżawę lub zwiększenie poziomu intensywności produkcji. 
 
Ograniczenie stosowania nawozów i środków ochrony roślin, proponowane w ramach Europejskiego Zielonego Ładu, doprowadzi do wzrostu i tak bardzo wysokich kosztów produkcji przy ograniczonej możliwości podniesienia cen skupu produktów. 
 
Z kolei brak wykształconego lokalnego rynku gotowego płacić więcej za żywność o wyższej jakości spowoduje, że marże jakie trafiają do rolników ulegną jeszcze większym spadkom. 
 
Eksperci POLPIG uważają, że na nowej strategii w dłuższym okresie czasu skorzystają większe i bardziej efektywne gospodarstwa zachodnie i konkurencja z krajów trzecich.
 
Pełną treść stanowiska POLPIG znajdziesz TUTAJ.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu