System wykryje chorą świnię i oznaczy farbą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-03-2021,10:00 Aktualizacja: 05-03-2021,13:05
A A A

System czujników, działających jak kamery na podczerwień i mierzących ilość energii wydzielanej przez ciało zwierzęcia opracowali absolwenci i naukowcy Politechniki Łódzkiej.

Może być montowany w klatkach lub na korytarzach pomieszczeń dla trzody chlewnej. Za system "Thermoeye" przyznano jedną z tegorocznych nagród Student-Wynalazca.

kongres EKMA, trzoda chlewna, przemysł mięsny, UPEMI, POLSUS, mięso, ASF, Covid-19, koronawirus, ASF w Niemczech

Rok utraconych korzyści dla hodowców i przemysłu mięsnego

Branża mięsna określa 2020 rok mianem utraconych korzyści. Hodowcy trzody chlewnej również nie będą go dobrze wspominać. Oprócz utrudnień związanych z pandemią musieli się zmierzyć z ogromnym kryzysem wywołanym pojawieniem się wirusa...

Nagrodę otrzymali Paweł Kielanowski i Łukasz Adamek, którzy opatentowali "Urządzenie, sposób oraz system monitorowania temperatury zwierząt". Współtwórcami wynalazku są Hubert Gęsiarz i dr inż. Przemysław Sękalski z Wydziału Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki PŁ.

Jak informuje uczelnia, twórcy patentu stworzyli startup. Doświadczenia zdobyte przy projekcie ThermoEye doprowadziły również do zaprojektowania systemu QuickTemp do wykrywania gorączki wśród ludzi, przydatnego narzędzia do walki z COVID-19.

Nagrodzony system przeznaczony był do monitorowania stanu zdrowia trzody chlewnej i umożliwiał monitorowanie każdego zwierzęcia znajdującego się pod czujnikiem. ThermoEye, zdaniem jego twórców, pozwala szybciej zareagować na pojawiający się w stadzie problem zdrowotny.

- Inspiracją do opracowania urządzenia była potrzeba zmniejszenia ilości antybiotyków stosowanych w hodowli zwierząt, przy jednoczesnym łatwym wykrywaniu pierwszych symptomów choroby w stadzie. System wczesnego wykrywania chorób w stadach liczących kilkadziesiąt tysięcy sztuk zwierząt umożliwi ograniczenie zapobiegawczego stosowania antybiotyków, co nie jest bez znaczenia dla zdrowia ludzi - mówi Paweł Kielanowski.

chlewnia, tuczarnia, Gobarto, Gobarto 500, tuczniki, pasza, żywienie tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy

Chlewnia na niemal 2 tysiące tuczników na Podkarpaciu

Hodowca trzody chlewnej Mariusz Trela z Podkarpacia, który posiada 80 hektarowe gospodarstwo rolne, zdecydował się przystąpić do programu Gobarto 500. W jego ramach powstała nowa chlewnia na niespełna 2 tysiące tuczników. W ramach...

Urządzenie dokonuje pomiaru temperatury w trybie całodobowym. Umożliwia ciągłą kontrolę; analizując temperaturę stada oraz czynników środowiskowych wykrywa zwierzę, u którego wystąpił wzrost temperatury.

W przypadku wykrycia chorego osobnika, system oznacza świnię farbą spożywczą oraz wysyła powiadomienie SMS do hodowcy lub opcjonalnie do weterynarza. Hodowca może analizować historyczną temperaturę stada oraz otoczenia. Ta funkcjonalność umożliwia bardziej precyzyjny cykl produkcyjny.

Dr inż. Przemysław Sękalski zwraca uwagę na zdalny dostęp do danych z pomiarów oraz wysokie standardy bioasekuracji. System znakowania zwierząt z podwyższoną temperaturą informuje hodowcę o zaistniałym fakcie, pozwalając jednocześnie na odizolowanie wskazanych sztuk.

Nagrodzony wynalazek został wdrożony w kilku lokalizacjach w Polsce. Głównymi odbiorcami są międzynarodowe firmy wyposażające budynki inwentarskie.

Konkurs Student-Wynalazca jest organizowany przez Politechnikę Świętokrzyską dla młodych twórców, którzy w już w czasie studiów zostali autorami lub współautorami opatentowanego wynalazku.
 

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu