Spadł eksport wieprzowiny. I to aż o 15 procent

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-09-2014,12:40 Aktualizacja: 26-11-2014,12:56
A A A

Ze wstępnych danych ministerstwa rolnictwa wynika, że w pierwszym półroczu wywóz tego rodzaju mięsa spadł w skali roku o 15 procent do 177 tysięcy ton.

Po spadkach na początku roku, od marca do maja sprzedaż zagraniczna rosła. Jak jednak informują analitycy BGZ w czerwcu ponownie odnotowano znaczny spadek eksportu - do ok. 25 tys. t.

Tak niski wolumen był ostatnio w marcu, czyli po wprowadzeniu ograniczeń w handlu zagranicznym wieprzowiną z powodu wykrycia w Polsce w połowie lutego wirusa afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików.

W pierwszym półroczu zwiększył się natomiast import mięsa wieprzowego. Do Polski przywieziono 296 tys. t, czyli o 2 proc. więcej w skali roku. W efekcie saldo handlu zagranicznego było ujemne i wyniosło 119 tys. t (84 tys. t w tym samym okresie w 2013 r.).

Warto jednak zauważyć wzrost wolumenu mięsa sprzedawanego na rynek amerykański. Przez pierwsze sześć miesięcy br. wyeksportowano tam 7,5 tys. t mięsa, czyli aż pięć razy więcej niż w 2013 roku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA