Spadł eksport wieprzowiny. I to aż o 15 procent

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-09-2014,12:40 Aktualizacja: 26-11-2014,12:56
A A A

Ze wstępnych danych ministerstwa rolnictwa wynika, że w pierwszym półroczu wywóz tego rodzaju mięsa spadł w skali roku o 15 procent do 177 tysięcy ton.

Po spadkach na początku roku, od marca do maja sprzedaż zagraniczna rosła. Jak jednak informują analitycy BGZ w czerwcu ponownie odnotowano znaczny spadek eksportu - do ok. 25 tys. t.

Tak niski wolumen był ostatnio w marcu, czyli po wprowadzeniu ograniczeń w handlu zagranicznym wieprzowiną z powodu wykrycia w Polsce w połowie lutego wirusa afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików.

W pierwszym półroczu zwiększył się natomiast import mięsa wieprzowego. Do Polski przywieziono 296 tys. t, czyli o 2 proc. więcej w skali roku. W efekcie saldo handlu zagranicznego było ujemne i wyniosło 119 tys. t (84 tys. t w tym samym okresie w 2013 r.).

Warto jednak zauważyć wzrost wolumenu mięsa sprzedawanego na rynek amerykański. Przez pierwsze sześć miesięcy br. wyeksportowano tam 7,5 tys. t mięsa, czyli aż pięć razy więcej niż w 2013 roku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu