Rynek wieprzowiny pod presją COVID-19

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-04-2020,11:00 Aktualizacja: 16-04-2020,10:13
A A A
Pandemia wywołana koronawirusem wpłynęła na rynek wieprzowiny powodując spadek cen. Zakłady przetwórcze w wyniku kwarantanny zmagają się z niedoborem lub całkowitym brakiem pracowników.
 
Kryzys wywołany COVID-19 wywarł presję na całą branżę wieprzowiny. Wiele zakładów i ubojni zmaga się z niedoborem lub brakiem pracowników, czego efektem jest zamykanie linii produkcyjnych. 
 
Dużym problemem jest również zerwanie łańcuchów dostaw, co uniemożliwia lub ogranicza dostęp do rynków zagranicznych.  
 
Po wybuchu epidemii wirusa w Chinach doszło do dużego zróżnicowania cen zbóż oraz nasion roślin oleistych i ich pochodnych – informuje portal 3trzy3.pl.
 
bioasekuracja, ASF, koronawirus, kontrole w gospodarstwach, odstrzał sanitarny dzików, protest, ochrona pracowników, GIW

Zwiększona liczba kontroli w związku z ASF budzi kontrowersje

Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) poinformował o zwiększeniu liczby kontroli u wybranych hodowców w związku z walką z afrykańskim pomorem świń (ASF). Podjęcie takiej decyzji w czasie pandemii koronawirusa wzbudziło wiele...
Zwiększył się również światowy popytu ze strony konsumentów na produkty na bazie pszenicy takie jak mąka, makaron czy chleb. W rezultacie jej ceny gwałtownie wzrosły. 
 
Na rynku Euronext pszenica od połowy do końca marca podrożała o 12%.
 
Koronawirus wpłynął także na ceny soi i śruty sojowej. We Francji śruta sojowa podrożała w ciągu 2 tygodni o 11,3%.
 
Podaż wieprzowiny w Europie pomału się stabilizuje, a popyt w Azji jest nadal silny. Jednak trudności logistyczne w dostępie do rynków zagranicznych i niedobory siły roboczej w rzeźniach to obecnie główny problem tej branży.
 
Ceny żywca wieprzowego w Europie po wzrostach w okresie styczeń-luty, gwałtownie spadły.
 
W marcu ceny niemieckie i holenderskie straciły odpowiednio 19 i 15 centów za kg między pierwszym a ostatnim tygodniem marca.
 
Europejskie rzeźnie i przetwórcy próbują funkcjonować normalnie, ale obsadzenie zmian pracownikami staje się coraz trudniejsze. 
 
Niedobór siły roboczej szczególnie dotyczy Niemiec i Holandii. Zakaz przemieszczania się uniemożliwił niektórym pracownikom ze Wschodu dotarcie do swoich miejsc pracy.
 
Ten sam problem kadrowy dotyczy ubojni w USA. Zakłady są nadal zależne od siły roboczej z Meksyku, co może być zagrożone z powodu braku wiz.
 
cena trzody chlewnej w Unii Europejskiej, żywiec wieprzowy, tuczniki, spadek cen, koronawirus,

Cena tuczników w UE w marcu zmalała

Cena trzody chlewnej w krajach unijnych w ciągu dwóch ostatnich tygodni marca bieżącego roku spadła o 9 euro za 100 kg. W przeliczeniu na polską walutę cena ta spadła o 40,65 złotych.    Średnia cena pod koniec marca za świnie w...
Epidemia wpływa również na handel mięsem i żywcem wieprzowym w Europie. Problemem jest brak kierowców ciężarówek oraz długi czas oczekiwania na granicach.
 
Poważne zakłócenia w transporcie wynikają także z braku dostępności do kontenerów oraz znaczny wzrost kosztów przewozu towarów.  
 
W nadchodzących miesiącach, jak czytamy na stronie internetowej portalu 3trzy3.pl, na rynek trzody chlewnej wpłynie z jednej strony globalna podaż i popyt powodujący wysokie ceny, a z drugiej strony COVID-19 i nadal dość nieprzewidywalne zachowania konsumentów, ograniczony dostęp do rynków zagranicznych i międzynarodowa konkurencja.
 
W pierwszej połowie bieżącego roku europejska podaż wieprzowiny pozostanie stabilna. Jednocześnie nawyki przyjęte przez społeczeństwo przebywające w zamknięciu mogą przełożyć się na wzrost spożycia wieprzowiny.
 
Eksport wieprzowiny w kolejnych tygodniach nadal może być utrudniony z powodu COVID-19. Jednak kiedy sytuacja w Chinach się ustabilizuje popyt na wieprzowinę wzrośnie.
 
Zwiększy się także konkurencja między UE, Stanami Zjednoczonymi i Brazylią, co może ograniczyć wzrost cen.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2020

Hoduj z głową bydło:

-Deratyzacja w oborze

-Korzyści z matek buhajów

-Różna sposoby alkalizowania

-Z racic na wymię

-Zespół Tłustej Krowy

PRENUMERATA