Rośnie eksport polskiej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
09-12-2016,13:00 Aktualizacja: 09-12-2016,13:38
A A A

Według wstępnych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 roku Polska wyeksportowała 324,5 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. To o 8 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem.

Znawcy rynku podkreślają, że wywóz jest również wyższy niż w 2013 roku, czyli przed pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju. Wówczas od stycznia do końca września sprzedaliśmy 321,6 tys. ton mięsa - informuje FAMMU/FAPA.

trzoda chlewna, świnie, chiny, import wieprzowiny, wieprzowina

Chiny kupują coraz więcej wieprzowiny. To szansa dla eksporterów UE

W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku chiński import mięsa wieprzowego wyniósł ponad 1,28 miliona ton i był prawie 2,5-krotnie wyższy niż rok wcześniej. Wzmożony popyt tego wielkiego kraju na wieprzowinę wykorzystali z powodzeniem...

W tym roku najwięcej polskiej wieprzowiny trafiło do Włoch (43,7 tys. ton), co stanowiło ponad 13 proc. wysyłek. Drugie miejsce wśród największych odbiorców zajęły Niemcy (39,4 tys. ton), trzecie Hongkong (27,9 tys. ton), czwarte Stany Zjednoczone (25,4 tys. ton), zaś piąte Czechy (22,2 tys. ton).

Największym odbiorcą naszych produktów pod względem wartości były w trzech pierwszych kwartałach br. USA, gdzie trafiło mięso o wartości 67,6 mln euro (+66,7 proc. r/r). Przeciętna cena jednostkowa eksportu w tym kierunku wyniosła 2,66 euro za kilogram, zaś w przypadku Niemiec 1,16 euro (czwarte miejsce z wywozem wartym 45,5 mln euro).

Na drugim miejscu pod względem wartości sprzedaży były Włochy (66,1 mln), a trzecim Czechy (55,4 mln).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA