Produkcja wieprzowiny w UE w wyniku COVID-19 spadła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-08-2020,14:40 Aktualizacja: 26-08-2020,14:58
A A A
Liczba świń ubitych w całej Unii Europejskiej w pierwszych 5 miesiącach bieżącego roku spadła o 3%. Jest to efekt pandemii koronawirusa, zamknięcia restauracji i ograniczenia ruchu turystycznego.  
 
Według danych Eurostatu liczba trzody chlewnej ubitej w krajach unijnych w pierwszych 5 miesiącach roku spadła o 3% do wartości 100,1 mln sztuk.
 
Ubój świń w maju spadł niemal o 8% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Łączna liczba ubitych świń wyniosła 18,8 miliona sztuk i była o około 1,6 miliona mniejsza niż przed rokiem.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, świnie rzeźne, wieprzowina

Cena tuczników w Polsce wciąż spada

Żywiec wieprzowy w Polsce w drugim tygodniu sierpnia ponownie potaniał. Rolnicy za trzodę chlewną uzyskiwali średnio 4,94 zł za kg, to aż o 16% mniej niż przed rokiem.   Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje,...
Krajem najbardziej dotkniętym, jak informuje portal euromeatnews.com, była Holandia, która zgłosiła spadek o 28%.
 
Na drugim miejscu uplasowały się Włochy, gdzie odnotowano spadek ubojów o 17%.
 
Wraz ze zmniejszeniem liczby ubijanych świń wzrosła ich masa ubojowa. W pierwszych 5 miesiącach łączna masa tusz osiągnęła poziom 9,47 mln ton i w wyniku mniejszej liczby ubitych zwierząt była o 2,5% niższa w porównaniu z rokiem poprzednim.
 
Liczba ubitych świń w maju w Danii wzrosła o prawie 2%. Biorąc jednak pod uwagę spadki na początku roku, liczba ubojów w tym kraju był bardzo zbliżona do 2019 r. 
 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu