Dalsze spadki cen świń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-05-2020,9:25 Aktualizacja: 20-05-2020,11:51
A A A
Ceny żywca wieprzowego w Unii Europejskiej spadają od połowy marca. Wówczas zamknięte zostały punkty gastronomiczne. 
 
Trzoda chlewna w Unii Europejskiej w kwietniu osiągnęła średnią cenę na poziomie 178,66 euro za 100 kg. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 815 złotych.
 
Cena ta była o 9 euro wyższa niż ta odnotowana w marcu 2019 r. - informuje Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS na podstawie euromeatnews.com.
 
żywiec wieprzowy,trzoda chlewna, tuczniki, cena, spadek cen,

Tuczniki tanieją z tygodnia na tydzień

Żywiec wieprzowy na krajowym rynku na przełomie kwietnia i maja 2020 r. był tańszy o 7% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Jednocześnie jego cena była o ponad 12% niższa niż przed miesiącem i o 6% niższa niż przed rokiem.   Ceny...
 
Popyt na wieprzowinę spadł w wyniku ograniczenia w gastronomii w wyniku COVID-19. 
 
W efekcie popyt detaliczny nie jest wystarczający w odniesieniu do poziomu podaży. Rynki eksportowe również wydają się być ograniczone.
 
Wysokie spadki cen odnotowano we Włoszech. Cena żywca spadła tam o 20 euro w ciągu czterech tygodni począwszy do 1 maja. Za 100 kg tamtejsi producenci otrzymują średnio 120 euro, czyli około 547,4 złotych. 
 
Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest niekorzystna tym bardziej, że wiele zamkniętych zakładów przetwórczych zakłóca łańcuch dostaw. 
 
W notowaniach niemieckiej dużej giełdy (VEZG) z 13 maja cena tuczników pozostała na poziomie 1,60 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,30 złotych za kilogram. 
 
Cena ta obowiązuje od 14 do 20 maja bieżącego roku. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu