Czy hodowcy świń przetrwają ten świński dołek?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-10-2021,14:05 Aktualizacja: 09-10-2021,14:24
A A A

- Niestety mamy do czynienia z najgorszym kryzysem cenowym jaki pamiętam. Owszem, zdarzały się i niższe ceny za żywiec, jednakże koszty jakie należy ponieść na wyprodukowanie świni nigdy nie były tak wysokie - mówi Bartosz Czarniak.

Cena tuczników w notowaniach dużej niemieckiej giełdy VEZG z 6 października zmalała o 4 centy. Została ona ustalona na poziomie 1,20 euro za kg wagi bitej ciepłej.

Tuczniki osiągnęły najniższą wartość od 17 lutego tego roku, kiedy to notowania tych zwierząt wynosiły 1,21 euro.

Tuczniki w Niemczech obecnie w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro wg NBP z 6 października (4,6203) kosztują 5,54 zł za kg wbc.

żywienie świń na mokro, tucz, płynne żywienie, Pellon,

Żywi tuczniki na mokro. To się opłaca

Część tuczników żywi paszą płynną, w skład której wchodzi kiszone ziarno kukurydzy oraz pasza treściwa wymieszana z koncentratem. Dawka ta pozwala ograniczyć koszt wyprodukowania jednego tucznika o 15-20 złotych.    Andrzej...

- Wraz z kolejną sesją giełdy VEZG sytuacja hodowców zarówno w Niemczech jak i w Polsce stała się jeszcze bardziej dramatyczna. Zakłady za Odrą coraz bardziej napierają na obniżki, co skutkuje spadkiem cen w notowaniach - komentuje Bartosz Czarniak, Wiceprezes Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

Bartosz Czarniak zauważa jednocześnie, że zakłady mięsne w Polsce nie zostały obojętne na ostatnie wydarzenia na niemieckiej dużej giełdzie. Ceny skupu świń w kraju zmalały średnio o 20 groszy w porównaniu do zeszłego tygodnia.

Za klasę E skupujący płacą zaledwie 5,45 - 5,50 zł za kg, co przy obecnych kosztach daje stratę w wysokości minimum 100 zł na tuczniku przy tradycyjnym żywieniu na sucho.

- Niestety mamy do czynienia z najgorszym kryzysem cenowym jaki pamiętam. Owszem, zdarzały się i niższe ceny za żywiec, jednakże koszty jakie należy ponieść na wyprodukowanie świni nigdy nie były tak wysokie - mówi Bartosz Czarniak.

Ceny tuczników maleją w przeciwieństwie do notowań zbóż, które rosną z każdym tygodniem. W mediach głośno zapowiadane są również planowane podwyżki cen prądu, gazu czy paliwa. Również stawki za nawozy rosną w zastraszającym tempie.

bioasekuracja, trzoda chlewna, hodowcy świń, plan bezpieczeństwa biologicznego, ogrodzenie chlewni, pasze, słoma,trzoda

Hodowcy mają mało czasu. Chodzi o bioasekurację

Hodowcy trzody chlewnej, którzy chcą przemieszczać wyprodukowane świnie poza strefy ASF, muszą spełnić nowe wymagania bioasekuracji z załącznika II RWK 2021/605. Producenci świń mają czas na wdrożenie nowych przepisów do 31...

- Jak tak dalej pójdzie, to może nie być komu wstawać świń po tym kryzysie. Kolejni producenci rezygnują z produkcji lub ogłaszają upadłość w związku z niewypłacalnością. Już teraz wielu rolników zastanawia się, które rachunki należy zapłacić w pierwszej kolejności tak, aby zachować ciągłość produkcji - zauważa Czarniak.

Jakby tego było mało również rynek białkowy nie wygląda obiecująco. Mimo zezwolenia na wykorzystanie białka zwierzęcego w żywieniu świń wciąż brakuje podmiotów, które oferują te komponenty.

Kolejnym gwoździem do trumny hodowli świń w Polsce jest afrykański pomór świń. Już wiadomo, że ten rok jest rekordowy pod względem liczby ognisk w naszym kraju.

- Czy w tym jest jakiś pozytyw? Tak, pierwszym jest to, że problemy dotykają całej Europy, co może dawać nadzieję na interwencję Brukseli lub wytworzenie mechanizmów, które mogłyby wesprzeć produkcję i producentów. Po drugie, jak każdy kryzys i ten się kiedyś skończy, a wtedy ceny wzrosną lawinowo. Tylko konia z rzędem temu, kto przewidzi kiedy to nastąpi oraz ilu z nas do tego momentu dotrwa - podsumowuje Bartosz Czarniak.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA