Ceny tuczników rosną. To koniec kryzysu?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-03-2021,14:40 Aktualizacja: 07-03-2021,14:42
A A A
Notowania tuczników na rynku Unii Europejskiej od trzech tygodni rosną. W Polsce również obserwuje się wzrost cen.
 
Według danych Komisji Europejskiej, w dniach od 15 do 21 lutego 2021 r. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 131,07 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 596,27 zł. Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Była ona jednak o 29% niższa niż przed rokiem. 
 
Wzrost cen odnotowano w siedemnastu krajach członkowskich, w tym największy w Polsce. Wynosił on 4%, a cena osiągnęła wartość 126,43 euro za 100 kg, czyli około 575,06 zł.
 
cena warchlaków, Dania, Niemcy, trzoda chlewna, notowania warchlaków

Duńskie warchlaki wciąż drożeją

Warchlaki w Danii po raz kolejny podrożały. Ich cena we wszystkich grupach zdrowotnych wzrosła o 30 koron duńskich (DKK).   Cena warchlaków w Danii, jak podaje portal warchlaki.com, w notowaniach opublikowanych 25 lutego 2021 r....
Cena ta, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, była o 3,5% niższa od średniej ceny w Unii Europejskiej, ale o 1% wyższa od ceny w Niemczech. 
 
W Polsce w trzecim tygodniu lutego 2021 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzoda chlewna podrożała o 4% do wartości 4,33 zł za kg.
 
Cena ta była o 10% wyższa niż przed miesiącem oraz o 30% niższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
W trzecim tygodniu lutego w zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych wzrosła o 4%, do wartości 6,24 zł za kg. 
 
Była to o 6% więcej niż przed miesiącem, ale o 28,5% mniej niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
 
Na dużej giełdzie w Niemczech w notowaniach z 3 marca cena tuczników wzrosła do wartości 1,40 euro za kg wagi bitej ciepłej, czyli do około 6,37 zł. Cena ta obowiązuje do 10 marca bieżącego roku. 
 
Obserwując rynek i mocne wzrosty ceny warchlaków można spodziewać się, że cena tuczników w kolejnych tygodniach będzie nadal rosła. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu