Ceny na rynku trzody chlewnej spadają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-11-2020,9:45 Aktualizacja: 12-11-2020,9:43
A A A
Żywiec wieprzowy w Polsce na przełomie października i listopada po raz kolejny potaniał. Jego cena była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem.
 
Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26 października - 1 listopada bieżącego roku kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,41 zł za kg.
 
Cena ta była o 1 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
eksport wieprzowiny z USA do Chin, odbudowa pogłowia trzody chlewnej, wieprzowina, mięso wieprzowe, ASF, rynek zbytu

Wieprzowina z USA straci intratny rynek?

Eksport wieprzowiny z USA w ciągu najbliższych 5 lat może być zagrożony. Jest to efekt odbudowy pogłowia trzody chlewnej w Chinach, co spowoduje ograniczenie importu tego rodzaju mięsa.   - Chiński rynek wieprzowiny odbudowuje się, a ceny tego...
W krajach unijnych w ostatnim tygodniu października za świnie rzeźne klasy E tamtejsi dostawcy uzyskiwali średnio 139,33 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę było to około 625,64 zł.
 
Cena ta była o około 1,41 zł za 100 kg niższa niż przed tygodniem, a także o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.
 
Żywiec tej klasy w Polsce wyrażony w walucie unijnej kosztował 125,96 euro za 100 kg, czyli około 565,90 zł. Było to o 10% taniej niż średnio w Unii Europejskiej i o 4% taniej niż uzyskiwali producenci w Niemczech. 
 
Cena na niemieckiej dużej giełdzie po raz kolejny utrzymała się na poziomie 1,27 euro za kg wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,70 zł.
 
Na targowiskach w Polsce cena prosiąt na przełomie października i listopada spadła o 2% do wartości 176,33 zł za sztukę. Była ona jednocześnie o 28% niższa niż przed miesiącem oraz o 27% niższa niż przed rokiem. 
 
W ostatnim tygodniu października zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,51 zł za kg. Było to o 1 gr za kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 2 gr za kg drożej niż przed miesiącem, a także o 23% taniej niż przed rokiem.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu