Brazylijski eksport wieprzowiny odnotował imponujący wzrost

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-07-2019,9:00 Aktualizacja: 29-07-2019,9:24
A A A
Eksport wieprzowiny z Brazylii do czerwca 2019 r. zwiększył się ilościowo aż o 81 proc. Pod względem wartości odnotowano jeszcze większy wzrost wynoszący 112 proc. w porównaniu z tym samym okresem w 2018 r.
 
Wywóz brazylijskiej wieprzowiny, świeżej i przetworzonej oraz produktów, w czerwcu osiągnął poziom 63,6 tys. ton, podaje portal 3trzy3.pl na podstawie danych dostarczonych przez Brazylijskie Stowarzyszenie Białek Pochodzenia Zwierzęcego (ABPA). 
 
asf, wirus asf, odstrzał dzików, Bułgaria

W Bułgarii będą strzelać a w Belgii już strzelają do dzików

Odstrzał dzików to zdaniem bułgarskiej minister rolnictwa główny, jak nie jedyny sposób na to, aby zabezpieczyć ten kraj przed dalszą inwazją wirusa afrykańskiego pomoru świń. Afrykański pomór świń szerzy się w Bułgarii....
Oznacza to wzrost o 81 proc. w porównaniu z tym samym okresem w 2018 r., kiedy to wywieziono 35 tys. ton.
 
W przypadku dochodów odnotowano jeszcze większy wzrost. Eksport wygenerował dochód w wysokości 1377,7 mln dolarów. Jest to o 111,9 proc. więcej niż w czerwcu 2018 r., kiedy to dochód wyniósł  64,9 mln dolarów.
 
W pierwszym półroczu 2019 r. międzynarodowa sprzedaż brazylijskiej wieprzowiny wyniosła 346,6 tys. ton. Jest to o ponad 24,5 proc. więcej niż w tym samym czasie w 2018 r., kiedy wyeksportowano 278,3 tys. ton.
 
Głównym kierunkiem eksportu w bieżącym roku były Chiny z udziałem 26,7 proc. Zwiększyły one zakupy o 30,7 proc. do wartości 91,2 tys. ton w pierwszym półroczu 2019 r. 
 
Rosja sprowadziła 26,1 tys. ton (7,6 proc. całości). Ameryka Południowa, Urugwaj i Chile importowały odpowiednio 21,2 tys. ton (+17 proc.) i 21 tys. ton (+ 45 proc.).
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA