BePork. Nowy znak jakości belgijskiej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-01-2021,17:15 Aktualizacja: 19-01-2021,15:48
A A A
Belgia wprowadza nowy znak jakości o nazwie BePork. Łączy on wszystkich graczy w sektorze trzody chlewnej oraz ma być gwarancją lokalnej produkcji w programie od pola do stołu.
 
Wysokiej jakości wieprzowina pochodząca z Belgii będzie oznaczana nowym znakiem BePork. Ma być on gwarancją lokalnej produkcji w systemie od pola do stołu i łączyć wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego. 
 
W jego skład wchodzą producenci pasz, hodowcy świń, firmy transportowe, rzeźnie, zakłady rozbioru mięsa i przetwórcy mięsa oraz punkty sprzedaży.
 
cena warchlaków, Dania, Niemcy, trzoda chlewna, notowania warchlaków

Cena warchlaków w Europie rośnie

Notowania warchlaków zarówno w Danii jak i w Niemczech wzrosły. Nowe ceny obowiązują od 18 do 24 stycznia bieżącego roku.    Warchlaki w Niemczech w notowaniach z 15 stycznia podrożały o 1 euro do wartości 15 euro za...
 
Baza członkowska systemu jakości BePork, jak informuje portal 3trzy3.pl, jest wciąż rozbudowywana. Obecnie składa się z 2695 hodowców trzody chlewnej, 100 firm transportowych, 12 ubojni i 27 zakładów rozbioru.
 
Certyfikat oprócz bezpiecznego i wysokiej jakości mięsa oferuje dodatkowe gwarancje. Jego twórcy skupili się na dobrostanie świń, a także na zrównoważonym rozwoju i zdrowiu zwierząt.
 
Polega to między innymi na ciągłym monitorowaniu zdrowia świń oraz zapewnieniu dobrostanu i komfortu w chlewni, a także podczas transportu i uboju.
 
BePork jest odpowiednikiem niemieckiego systemu jakości. Certyfikat ten jest dodatkowym atutem w eksporcie belgijskiej wieprzowiny do krajów trzecich.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zapobieganie biegunkom u prosiąt

-Krajowe białko na polu i w korycie

-Mineralne dla loch prośnych

-Sposoby na zapachy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2021

Hoduj z głową bydło:

-Co czeka rynek mleka

-Zmodernizowany opas

-Bydło na lekkie gleby

-Jak zasuszać krowy ?

-O laktację trzeba zadbać

 

PRENUMERATA