Ardanowski: nie możemy pozwolić sobie na stratę amerykańskiego rynku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
23-10-2018,12:15 Aktualizacja: 23-10-2018,13:07
A A A

Nie możemy pozwolić sobie na utratę amerykańskiego rynku, gdyż jest ważny dla eksportu polskiej wieprzowiny. Jeżeli będzie to konieczne pojadę do USA, by wyjaśnić sprawę - powiedział we wtorek PAP minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Stany Zjednoczone w ubiegły czwartek wstrzymały czasowo import polskiej wieprzowiny, tłumacząc, że dostawy produktów pochodziły z zakładów znajdujących się w strefie z ograniczeniami w związku z afrykańskim pomorem świń (ASF) i zgodnie z międzynarodowymi przepisami nie powinny one eksportować mięsa.

ASF, bioasekuracja, trzoda chlewna, świnie, wieprzowina, zagrożenie ASF, USA, wieprzowina

Ambasada USA: musimy chronić gospodarstwa przed ASF

USA i Polska prowadzą rozmowy na temat zawieszenia importu wieprzowiny do USA z Polski - poinformowała na Twitterze Ambasada USA w Polsce. Dodano, że obie strony są zdeterminowane, by chronić swoje gospodarstwa przed afrykańskim pomorem świń (ASF)....
Jak mówił minister rolnictwa, przekazaliśmy stronie amerykańskiej wszystkie informacje dotyczące tych zakładów, łącznie z mapami stref zagrożonych ASF. Amerykanie obecnie analizują te dokumenty, na razie ministerstwo nie otrzymało odpowiedzi, jedynie poinformowano, że zakaz importu nie dotyczy mięsa gotowanego.

Strona amerykańska zakwestionowała dostawy wieprzowiny z dwóch polskich zakładów, które - ich zdaniem - znajdują się w strefie zapowietrzonej. "Jesteśmy przekonani, że żadnego uchybienia ze strony polskiej nie było, ponieważ te dwa zakłady znajdują się w strefach wolnych od ASF, a mięso w nich przerabiane kupowane jest w strefie, gdzie choroba ta nie wystąpiła" - podkreślił minister.

Dodał, że Komisja Europejska chce wesprzeć Polskę w wyjaśnianiu tej sprawy.

Ardanowski poinformował, że wysłał list do swojego odpowiednika, w który zadeklarował, że jeżeli będą konieczne dodatkowe wyjaśnienia, jest gotów pojechać do USA wraz z Głównym Lekarzem Weterynarii i innymi służbami.

ASF, bioasekuracja, trzoda chlewna, świnie, wieprzowina, zagrożenie ASF, USA, wieprzowina

Zablokowanie importu polskiej wieprzowiny przez USA ma drugie dno?

W związku z wprowadzonym kilka dni temu zawieszeniem importu mięsa wieprzowego z Polski do Stanów Zjednoczonych, które Amerykanie tłumaczą "nieprzestrzeganiem wymogów mających na celu zapobieganie szerzeniu się...
Jak zauważył, Stany Zjednoczone są dużym odbiorcą polskiego mięsa i Polsce zależy na utrzymaniu eksportu. "Jest to także przestroga dla zakładów, że i one muszą dołożyć wszelkiej staranności i pilnować przepisów międzynarodowych, ponieważ jakikolwiek błąd odbija się nie tylko na nich samych, ale na wszystkich zakładach mających uprawnienia do eksportu na tamten rynek" - powiedział szef resort rolnictwa.

W ostatnim czasie Stany Zjednoczone wyrosły na jednego z najpoważniejszych odbiorców naszej wieprzowiny. W 2017 r. Polska sprzedała zagranicę 484,5 tys. ton wieprzowiny o wartości ok. 975 tys. ton, z czego do USA trafiło ok. 60 tys. ton tego mięsa, a jego wartość wyniosła 176,8 mln euro. Oznacza to, że choć pod względem ilości Stany Zjednoczone były naszym trzecim odbiorcą, to pod względem wartości eksportu - pierwszym.

W pierwszym półroczu tego roku USA stały się pierwszym odbiorcą polskiej wieprzowiny importując 35,5 tys. ton mięsa o wartości 87,5 mln euro. Amerykanie kupują u nas przede wszystkim żeberka i boczek.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu