W Polsce nie ma rynku roślin białkowych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-12-2020,13:45 Aktualizacja: 23-12-2020,13:40
A A A

Krajowe rośliny białkowe mogą być z powodzeniem wykorzystywane w żywieniu zwierząt monogastrycznych oraz przeżuwaczy.

Rolnicy i przedstawiciele przemysłu paszowego jednogłośnie mówią o konieczności zwiększenia ich udziału w dawkach żywieniowych. Niestety wielkość ich upraw w Polsce jest wciąż zbyt mała.

Uczestnicy webinaru "Rodzime białko roślinne jako czynnik bezpieczeństwa białkowego kraju w świetle wyników badań Programu Wieloletniego 2016-20", który odbył się 11 grudnia podkreślali, że w Polsce nie istnieje rynek krajowych roślin białkowych.

  • Wielkość upraw roślin białkowych w Polsce wciąż jest zbyt mała
  • Wielkość upraw w ostatnich latach zmalała wskutek zmian w unijnych przepisach
  • Należy zmodyfikować dopłaty bezpośrednie do uprawy roślin białkowych
  • Producenci rolni powinni mieć zapewnioną stabilną cenę oferowaną przez przemysł paszowy
  • Narodowy cel wskaźnikowy białka roślinnego budzi kontrowersje

sejm, białko, białko paszowe, krajowe surowce białkowe, gmo

Konieczne zwiększenie wykorzystania krajowych roślin białkowych

Sejmowa komisja rolnictwa jednogłośnie opowiedziała się we wtorek za przyjęciem dezyderatu skierowanego do ministra rolnictwa ws. zwiększenia wykorzystania krajowych roślin białkowych jako komponentu pasz. Pomysłodawcą był Zbigniew Dolata (PiS)....

Rynek roślin białkowych nie istnieje

Wielkość produkcji roślin białkowych w ostatnich latach znacząco spadła, na co wpłynęły zmiany w unijnych przepisach.

- Warto zauważyć, że w tych latach, kiedy na obszarach EFA można było wykorzystywać środki ochrony roślin, zwiększyła się ilość rodzimego białka roślinnego na rynku. Kiedy te możliwości zostały zabrane, drastycznie zmalała - wyjaśniał Rafał Banasiak z organizacji producentów białka roślinnego Klaster Agroport.

Kolejnym powodem mniejszej produkcji rodzimych pasz białkowych były dopłaty do zazielenienia.

- Ich intencją było oddzielenie systemów produkcyjnych od systemów ekologicznych, ale faktem jest, że negatywnie wpłynęły na wielkość upraw roślin białkowych. W Polsce, ale także w innych krajach europejskich odnotowano znaczne zmniejszenie ich skali - przypomniała Małgorzata Woźniak z MRiRW.

Zdaniem Mariusza Olejnika, prezesa Federacji Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, aby zapewnić stabilną produkcję krajowego białka paszowego należy zmodyfikować dopłaty bezpośrednie do uprawy tych roślin.

pasze GMO, pasze nonGMO, trzoda chlewna, drób, polskie białko, produkty białkowe, pasze dla zwierząt, groch, bobik

Polskie białko może być alternatywą

Rodzime białko roślinne jako czynnik bezpieczeństwa białkowego kraju w świetle wyników badań Programu Wieloletniego 2016-2020. Webinar pod tym tytułem odbył się wczoraj tj. 11 grudnia. - Rząd uruchamiając programy, które były...

- Dopłaty do prawidłowego płodozmianu, które będą przyznane na przykład na 3-5 lat mogą spowodować, że takie uprawy staną się opłacalne, a ich skala wzrośnie – przekonywał Olejnik.

Ponadto producenci rolni powinni mieć zapewnioną stabilną cenę oferowaną przez przemysł paszowy.

Za i przeciw narodowemu wskaźnikowi

Prof. Jerzy Księżak z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach, koordynator programu wieloletniego stwierdził, że aby odbudować rynek polskich roślin białkowych, należy przede wszystkim ustanowić narodowy cel wskaźnikowy białka roślinnego.

Zwolennikiem narodowego celu wskaźnikowego białka roślinnego jest również Rafał Banasiak.

- Żeby wszystko było odpowiednio zorganizowane należy usiąść i opracować pewne warianty, w których to białko byłoby wliczane do celu wskaźnikowego - mówił Banasiak.

rozwój upraw roślin białkowych, AGRIFISH, jan krzysztof ardanowski

Polska za wsparciem rozwoju upraw roślin białkowych

15 państw, w tym Polska, przedłożyła deklarację na temat potrzeby rozwoju uprawy roślin białkowych w UE - poinformował resort rolnictwa. Chodzi m.in. o reformę WPR i większe wsparcie dla upraw roślin strączkowych. Jan Krzysztof Ardanowski, minister...

- Niestety, nie mogę się zgodzić co do narodowego celu wskaźnikowego. Jeżeli surowca nie ma, to żaden legislacyjny zapis zobowiązujący firmę paszową do stosowania polskiego białka nie zapewni jego podaży. Musimy podjąć działania we właściwej kolejności - stwierdziła Monika Piątkowska, prezydent Izby Zbożowo-Paszowej.

Jej zdaniem najpierw należy zachęcić polskiego rolnika do produkcji roślin białkowych, następnie zorganizować rynek i zaangażować firmy paszowe.

Te procesy powinny być realizowanie równolegle i z zaangażowaniem przemysłu paszowego.

Cały webinar oraz filmy mówiące o możliwości wykorzystania polskich roślin białkowych w żywieniu zwierząt monogastrycznych znajdziesz TUTAJ.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu