Ubój gospodarczy. Rolniczy samorząd za mniejszymi wymogami

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
31-03-2017,10:55 Aktualizacja: 31-03-2017,11:51
A A A

W jednym z ostatnich wystąpień do ministra rolnictwa, Krajowa Rada Izb Rolniczych domaga się zmiany przepisów dotyczących uboju gospodarczego.

W rozporządzeniu szefa resortu są bowiem określone kwalifikacje dla osób, które mogą przeprowadzić taki ubój.

Zgodnie z zapisami, uboju świń, owiec, kóz w gospodarstwach (czyli unieruchamiania, ogłuszania, wykrwawiania lub uśmiercania bez wykrwawiania) dokonują wyłącznie osoby pełnoletnie.

ubojnia, nielegalnai ubojnia, koronowo, bydgoszcz, Lidia Kowalska, policja

Zlikwidowano nielegalną ubojnię. Małżeństwu grozi więzienie

Pod Koronowem na Kujawach i Pomorzu policjanci zlikwidowali nielegalną ubojnię. O sprawie zostali już też poinformowani pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Bydgoszczy. - Gdy mundurowi pojawili się pod wskazanym adresem zastali...
Co ważne - z wykształceniem co najmniej zasadniczym zawodowym, a przede wszystkim po szkoleniu teoretycznym i trzymiesięcznej praktyce na stanowisku ubojowym, pod stałym nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy.

"Przepisy ww. rozporządzenia są trudne do realizacji w praktyce, gdyż jest bardzo mało osób posiadających odpowiednie kwalifikacje, a firmy dokonywujące uboju nie chcą przyjmować praktykantów. Ubój na potrzeby własne to tradycja, a te przepisy prowadzą do utrudnień dla rolników, zwłaszcza dla prowadzących małe gospodarstwa rodzinne" -  przekonuje KRIR.

I tą argumentację władze rolniczego samorządu przedstawiły właśnie ministrowi.

Proszą zarazem o skrócenie wymaganego czasu praktyki i uznanie osób, które wcześniej przeprowadzały ubój gospodarczy, a obecnie nie posiadają wymaganych kwalifikacji, za uprawnione do jego przeprowadzania.

  • Książki warte polecenia: 

Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów | Sygnały świń

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA