Rolnicy nabijani w półtusze? Potrzebne są niezależne oceny mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
01-04-2018,19:10 Aktualizacja: 01-04-2018,20:37
A A A

Krajowa Rada Izb Rolniczych wskazuje, że rolnicy coraz częściej postulują potrzebę stworzenia niezależnego od zakładów ubojowych systemu oceny poubojowej półtusz.

Wniosek w tej sprawie rolniczy samorząd przekazał do ministerstwa w odpowiedzi na otrzymany do konsultacji projekt rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz wieprzowych i wołowych.

hodowla trzody chlewnej, hodowla świń, produkcja wieprzowiny, wieprzowina, Dariusz Lisiak

Polska świnia została odchudzona. Mięso już nie jest tłuste

Naukowcy w ciągu ostatnich 20 lat tak odchudzili polską świnię, że twierdzenie, iż wieprzowina jest kaloryczna, stało się nieprawdziwe. Ostatnie badania obalają mity, że mięso jest niezdrowe - przekonuje prof. Dariusz Lisiak z Instytutu...

Jak zaznaczono w wystąpieniu, Polska jest obecnie jednym z niewielu państw Unii Europejskiej, w którym o wycenie sprzedawanych zwierząt jednostronnie decyduje kupujący, a osoby dokonujące klasyfikacji są pracownikami ubojni.

Nic dziwnego, że takim układzie rolnicy, a więc producenci i dostawcy żywca do ubojni, nabierają coraz większych wątpliwości jeśli chodzi o wiarygodność dokonywanych badań przekazywanego surowca.

"Zdaniem samorządu rolniczego, w obecnym stanie prawnym nie ma przeszkód do powołania niezależnej jednostki klasyfikującej tusze zwierzęce w Polsce. Zmiana przepisów dotycząca klasyfikacji tusz powinna pójść w kierunku powołania niezależnej jednostki, która zajmowałaby się wykonywaniem pomiarów mięsności tusz oraz kwalifikacji w ramach coraz bardziej popularnych i koniecznych ze względów marketingowych systemów jakości mięsa, jak np. QAFP, QMP, PQS" - napisała KRIR.
 
Według izb, obowiązkowa klasyfikacja tusz przez firmę niezależną od dostawców żywca, właścicieli znaków jakości, jak i od ubojni zapewniłaby większy obiektywizm i niezależność wykonywanych pomiarów.

To natomiast mogłoby się pozytywnie odbić na kieszeniach producentów rolnych, w związku z potencjalnie wyższymi zapłatami za dostarczane mięso.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu