Branży mięsnej przybywa problemów

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-11-2019,9:30 Aktualizacja: 07-11-2019,11:09
A A A

Sprzedaż zagraniczna branży mięsnej wciąż rośnie, ale osiągnięcie dobrych wyników w kolejnych latach jest jednak coraz trudniejsze. Problemem jest m.in. spadek cen wołowiny oraz afrykański pomór świń.

- Głównym problemem branży mięsnej jest walka z ASF i związane z nim ograniczenia w eksporcie. Wypadli nam nasi najważniejsi odbiorcy wieprzowiny, czyli Chiny, Korea, Japonia - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

bydło mięsne, cena bydła, buhaje mięsne, jałówki mięsne

Bydło mięsne drożeje. To początek końca kryzysu?

Hodowcy bydła mięsnego w ostatnich tygodniach nie mieli powodów do zadowolenia. Jednak wszystko wskazuje na to, że sytuacja na rynku zaczyna się poprawiać. Przetwórcy zaczynają płacić wyższe stawki za bydło ponieważ, jak informuje...

- Trwają oczywiście rozmowy, szukanie innych rynków, ale takiego jak chiński nie da się zastąpić. Trzeba robić wszystko, żeby doprowadzić do jego otwarcia uznania regionalizacji przez ten kraj dla polskiego mięsa i powrócić do poziomu eksportu sprzed 2014 roku, kiedy jego wartość rok do roku wzrosła trzykrotnie - dodaje.

Na początku 2014 roku polskim producentom wieprzowiny ubyło kilka dużych rynków eksportowych: Tajwan, Korea Południowa, Japonia, Rosja, Białoruś, Chiny i Ukraina. Ekspert oceniał wówczas, że tracą codziennie 50 mln zł z powodu utraty tych odbiorców.

Problem ASF wciąż nie jest rozwiązany, co więcej, w tym roku to właśnie Chiny najmocniej cierpią z jego powodu, ale dzięki temu rosną globalne ceny.

Gdyby kraj ten objął zakazem tylko te regiony Polski, w których wirus wystąpił, zakłady zlokalizowane w innych częściach kraju mogłyby powrócić do handlu z Państwem Środka. Na razie poza negocjacjami szukają też nowych rynków zbytu.

[WIDEO] Mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso


ceny tuczników, ceny wieprzowiny, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, produkcja tuczników

Jakie będą ceny żywca wieprzowego w 2020 roku?

Notowania tuczników od dłuższego czasu w większości państw unijnych są stabilne, a ich trendy podążają za niemieckim rynkiem. Jest to efekt rosnącego eksportu i spadku światowego pogłowia trzody chlewnej.   Ceny żywca wieprzowego w...

- Poza rynkiem europejskim, na którym możemy być, w grę wchodzą wszelkie rynki afrykańskie, tam, gdzie jeszcze nas nie ma, a możemy być. Niestety, jest to dosyć trudne. Filipiny i inne kraje mówią o tym, że na razie nie uznają regionalizacji, więc to jest jeszcze długa droga negocjacji, które pozwolą wrócić na ten rynek. Wiele krajów, chociażby rynek amerykański, pokazuje, że nie boi się odbioru polskiej wieprzowiny i jest dla nas otwarty - mówi Choiński.

Kłopoty przeżywa także rynek eksportu wołowiny, której aż ok. 80 proc. sprzedawane jest poza krajem.

Polacy jedzą rocznie tylko nieco ponad 2 kg mięsa wołowego na osobę, podczas gdy wieprzowego niemal 40 kg, a drobiu około 27 kg.

Dlatego eksport dla hodowców bydła mięsnego jest kluczowy. Tymczasem w tym roku spadły światowe ceny.

Ponadto Turcja mocno ograniczyła zakupy, a była jednym z pięciu największych odbiorców.

produkcja i eksport drobiu, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, handel mięsem

Produkcja oraz eksport drobiu rosną i rosną

Eksport drobiu z Polski w 2019 roku może zwiększyć się o 8 proc. w skali roku - szacują eksperci IERiGŻ. Do wzrostu wywozu przyczyni się utrzymanie przewagi cenowej polskich kurczaków oraz dynamiczny rozwój eksportu na rynki poza...

- To również zapowiedzi brexitu czy umowa z krajami Mercosur. Wszystko ma pośredni, bądź bezpośredni wpływ na to, co się dzieje na rynku krajowym. Natomiast są to rzeczy, z którymi można się uporać, nie są to ograniczenia wynikające z administracyjnych nakazów czy zakazów i dzięki temu możemy śmiało myśleć o rozwoju polskiego eksportu i hodowli mięsa wołowego - tłumaczy szef Polskiego Mięsa.

Według Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w I półroczu 2019 roku główną pozycję w strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych zajmował żywiec, mięso i jego przetwory, które odpowiadały za jedną piątą eksportu. Odpowiada to kwocie 3,2 mld euro, o 0,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Niemal 60 proc. tego wywozu stanowiło mięso czerwone.

Najlepiej jednak radzą sobie eksporterzy drobiu, którzy uporali się z wirusem grypy ptaków i odzyskują powoli kluczowy rynek chiński, a kolejne zakłady drobiarskie uzyskują pozwolenia na eksport do Państwa Środka. Zdaniem eksperta Polska już wkrótce może być liderem globalnego rynku.

- Jesteśmy numerem jeden pod względem produkcji drobiu w Europie i czwartym eksporterem na świecie. Rynek rośnie rok do roku o około 8-9 proc., ostatnio są pewne sygnały stagnacji, ale jest to ograniczenie wzrostu produkcji, ewentualnie ograniczenie wzrostu w eksporcie. Ale cały czas mówimy o wzroście rok do roku o około 5-6 proc. To pozwala myśleć perspektywicznie o rozwoju polskiego drobiarstwa na świecie i w Europie. Jeśli takie tempo utrzymamy, to jest szansa na to, że w niedługim czasie staniemy się światowym liderem pod względem produkcji i eksportu drobiu - zapewnia na koniec Witold Choiński.



Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jaka kukurydza dla świń?

-Sposób na niski FCR

-Nowy szczep świńskiej grypy

-Na gryzonie w chlewni

-Chlewnia na 80 loch

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2020

Hoduj z głową bydło:

-Deratyzacja w oborze

-Korzyści z matek buhajów

-Różna sposoby alkalizowania

-Z racic na wymię

-Zespół Tłustej Krowy

PRENUMERATA