Wzrost cen skupu drobiu utrzymuje się

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-03-2021,17:20 Aktualizacja: 09-03-2021,17:20
A A A
Ceny skupu żywca drobiowego utrzymują trend wzrostowy. Kurczęta brojlery w ciągu tygodnia podrożały o 1%, indyki o 2%, a kaczki brojlery o 4 grosze za kilogram. 
 
Ceny zakupu kurcząt brojlerów w Polsce w dniach 22–28 lutego 2021 r. wzrosły o 1% do wartości 3,51 zł za kg. Było to o 5% więcej niż przed miesiącem i o 4% niż przed rokiem.
 
Indyki w ostatnim miesiącu lutego skupowano średnio po 5,59 zł za kg. Ich cena była o 2% wyższa niż w poprzednim notowaniu oraz aż o 19% niż w ostatnim tygodniu stycznia 2021 r. oraz o 1% niż w tym samym okresie ubiegłego roku. 
 
HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, kury nioski, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, kaczki

HPAI przyczyną likwidacji niemal 100 tys. kur niosek

Główny lekarz weterynarii poinformowało o stwierdzeniu dwóch ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu. Ogniska numer 25 i 26 zostały stwierdzone na postawie wyników badań laboratoryjnych z 4 marca 2021 r....
Kaczki brojlery, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kupowano średnio po 4,57 zł za kg. Było to o 4 gr za kg drożej niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej, a także o 4% niż przed rokiem.
 
W ostatnim tygodniu lutego zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami średnio po 5,97 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% drożej niż przed miesiącem. 
 
Cena tuszek indyków patroszonych wzrosła o 8%, do wartości 10,76 zł za kg. Była ona o 11,5% wyższa niż miesiąc wcześniej. 
 
W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 10,5%, a tuszki indyków o 18,5%.
 
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu