Polska ma coraz większy udział w handlu drobiem

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-03-2015,12:05 Aktualizacja: 13-03-2015,12:30
A A A
Przed rokiem UE sprzedała do krajów trzecich ponad 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. Przez rok eksport wzrósł zatem o 5,2 proc.
 
Tak wynika z najnowszych danych przedstawionych przez Komisję Europejską. Dodatnie saldo Wspólnoty w handlu zagranicznym tym gatunkiem mięsa wzrosło w skali roku o 9,6 proc. do 685,6 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.  
 
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały mięso, podroby i przetwory z kurcząt (85 proc. całej sprzedaży), których sprzedaż poza UE zwiększyła się o 6,6 proc. do ponad 1,2 mln ton. Spadł natomiast eksport produktów z indyków (o 1,3 proc. do 140,4 tys. ton), kaczek (o 16,4 proc. do 7,1 tys. ton) oraz gęsi (o 30,9 proc. do 2,8 tys. ton). 
 
Najwięcej drobiu do krajów trzecich wyekspediowały Francja, Holandia, Polska, Niemcy, Belgia i Wielka Brytania. Nasz udział w unijnym wywozie wyniósł 11 proc. i przez rok wzrósł o 28 proc. 
 
Największymi odbiorcami drobiu z UE w 2014 r. były kraje afrykańskie - RPA i Benin. Ważnym odbiorcą stał się ponownie Hongkong. Mniejsze były z kolei wysyłki do Arabii Saudyjskiej, głównego importera mięsa ze Wspólnoty oraz do Rosji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Chin. 
 
Z kolei import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w 2014 r. wyniósł 778,2 tys. ton i przez rok spadł o 0,7 proc. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (57 proc. przywozu).
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2021

Hoduj z głową bydło:

-Złożyłeś wniosek o dopłaty?

-Przygotować się na upały

-Sposób na muchy

-Leczyć każdą zasuszoną krowę?

-Zaczynał od ośmiu krów

 

PRENUMERATA